Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 14:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/liberal-miljoaktivist-en-sensation-i-hogerpopulismens-centraleuropa/

Världen

Liberal miljöaktivist en sensation i högerpopulismens Centraleuropa

Bild 1 av 5 Slovakiska presidentkandidaten Zuzana Caputova förbereder sig för en debatt med sina konkurrenter.
Foto: Allis Nettréus
Bild 2 av 5 Presidentkandidaten Zuzana Caputova i sminklogen inför tv-debatten.
Foto: Allis Nettréus
Bild 3 av 5 ”För bara några veckor sedan övervägde jag allvarligt att dra tillbaka min kandidatur”, säger Caputova till DN.
Foto: Allis Nettréus
Bild 4 av 5 ”Så långt jag kan påverka som president vill jag ha ett systemskifte när det gäller hur rättssystemet fungerar”, säger Zuzana Caputova.
Foto: Allis Nettréus
Bild 5 av 5 Zuzana Caputova och medarbetare anländer till tv-debatten.
Foto: Allis Nettréus

Hon är en sensation i en region dominerad av auktoritära högerpopulister och ”starka män” som Ungerns Viktor Orbán och Polens Jaroslaw Kaczynski.

Zuzana Caputova är deras motsats: en lågmäld 45-årig miljöaktivist med liberala åsikter.

På lördagen kan hon väljas till president i Slovakien.

Rätta artikel

Under de två sista veckorna av valkampanjen tillåts inga opinionsmätningar i Slovakien. Men den sista som publicerades, den 1 mars, var sensationell: Zuzana Caputova, advokat och nykomling i politiken, fick 52,9 procent. Tvåan, EU-kommissionären Maros Sefcovic, var långt efter på 16,7 procent.

Skulle detta bli resultatet vinner Caputova presidenposten redan i första valomgången på lördagen.

– Visst är jag förvånad. Länge låg jag på åttonde plats i mätningarna, och för bara några veckor sedan övervägde jag allvarligt att dra tillbaka min kandidatur, säger Caputova till DN i sitt kampanjhögkvarter i Bratislava.

I Budapest skryter premiärminister Orbán om att han har infört en ”illiberal demokrati” och attackerar EU i regelbundna hatkampanjer. I Polen gör regeringspartiet Lag och Rättvisa allt för att ta kontroll över medier och domstolar. I Tjeckien gör president Milos Zeman inget för att dölja sina sympatier för Putins Ryssland.

Det normala bland höga politiker i denna region är utfall mot invandrare – som i stort sett lyser med sin frånvaro – och tal om traditionella familjevärderingar.

I detta allt mer konservativa och nationalistiska Centraleuropa sticker Slovakien ut.

Förre premiärministern Robert Fico – en yngre och mer välputsad variant av Orbán – tvingades avgå i fjol. Och nu kan landet få en president som är för abort och rätten för homosexuella att adoptera och som värnar om oberoende domstolar och medier.

Bild 1 av 2 Zuzana Caputova.
Foto: Allis Nettréus
Bild 2 av 2
Foto: Allis Nettréus

Att utrota korruptionen är något många politiker talar om, men Caputovas bakgrund gör att hon kan framstå som mer trovärdig än andra.

Hon kom fram som ung aktivist, när hon under 90-talet ledde kampen mot en illegal soptipp i sin hemstad Pezinok utanför huvudstaden Bratislava. Senare har hon engagerat sig i en kampanj mot amnestier som tidigare premiärministern Vladimir Meciar gav till sina egna medarbetare som var inblandade i ett uppmärksammat fall av kidnappning.

En slovakisk president är inte inblandad i den dagliga politiken, men har bland annat makt att tillsätta domare.

– Så långt jag kan påverka som president vill jag ha ett systemskifte när det gäller hur rättssystemet fungerar, säger Caputova.

Den händelse som överskuggar allt annat i Slovakien är mordet på Jan Kuciak, en ung undersökande journalist, och hans fästmö Martina Kusnirova. De två sköts ner i sitt hem den 21 februari 2018.

Kuciak arbetade vid tiden för mordet på ett avslöjande om italienska maffiafamiljer med länkar till höga slovakiska makthavare. Han hade i tidigare artiklar utforskat det skumma gränslandet mellan business, organiserad brottslighet och politik i hemlandet.

Morden chockade en hel nation, just för att alla insåg att det hade att göra med Kuciaks arbete. Många såg dem som ett symptom på något sjukt i samhällskroppen.

En proteströrelse drog igång, som samlade tiotusentals slovaker på gatorna varje vecka – inte bara i Bratislava utan också i många mindre städer. Inte sedan ”sammetsrevolutionen” 1989 hade så många demonstrerat.

Premiärminister Fico framträdde med en miljon euro på ett bord – en belöning till den som kunde lämna information om morden. Men hans machostil slog tillbaka mot honom själv, eftersom många såg Fico själv som ansvarig för ett korrupt samhälle.

Till sist fick Fico och flera andra makthavare avgå.

Bild 1 av 2
Foto: Allis Nettréus
Bild 2 av 2 Presidentpalatset i Bratislava.
Foto: Allis Nettréus

Zuzana Caputova kände den mördade Kuciak, och hjälpte honom flera gånger i sin roll som advokat. Hon deltog själv i proteströrelsen.

– Hade det inte varit för mordet och vad som hände sedan är det inte säkert att jag hade ställt upp i valet, säger hon i dag.

Fyra personer greps tidigt för morden på Jan Kuciak och hans fästmö och väntar på rättegång.

På torsdagen var det dags för ännu en: Marian Kocner, en ökänd affärsman som redan satt häktad för skattebrott och vars affärer Kuciak hade skrivit om. Han ska enligt vittnen ha kontaktat journalisten och hotat honom. Han pekas ut av de andra åtalade. Nu åtalas han för att ha beställt mordet.

Slovakien är ett litet land med 5,4 miljoner invånare. Caputova var inte bara bekant med Jan Kuciak, hon har också korsat vägar med den åtalade Marian Kocner under sin kamp mot den illegala soptippen.

– Han representerade ett företag som sökte tillstånd för dumpningen. Han var mycket aggressiv, berättar hon. Vid ett tillfälle var vi båda med i en radiosändning och han bjöd på kaffe efteråt. Han frågade mig om jag var rädd för honom. Jag sa nej. Sedan undrade han varför jag var så engagerad i detta och vad som krävdes för att jag skulle sluta.

Detta berättar hon om en man känd för hot och utpressning – och som nu misstänks ha beställt ett mord.

Just denna typ av mod inger respekt hos många slovaker. Det är också anledningen till att Caputova har tvingats anställa livvakter, två kraftigt byggda män som sitter tysta vid ingången till hennes kampanjstab.

En kväll under valrörelsens sista vecka besöker vi STV, Slovakiens public service-tv, där sex av de ledande presidentkandidaterna håller en sista valdebatt.

Själv följer Caputova principen att inte angripa sina motståndare som personer. Det gör ibland hennes uttalanden ganska abstrakta – men många förstår ändå vad hon menar.

Flera av motståndarna däremot har siktet inställt på nykomlingen i kretsen av kandidater. Hon har kallats nybörjare, ”en okänd flicka” och värre.

Framför allt riktar många in sig på hennes liberala inställning i moralfrågor.

Den katolske ärkebiskopen Jan Orosch hävdade nyligen i en predikan att de som röstade på Caputova begick en synd och genast borde bikta sig. Under den direktsända tv-debatten säger två av hennes motståndare att hon är en ”extrem liberal fanatiker”.

En av dem är Marian Kotleba, en 41-årig före detta lärare som brukar beskrivas som nynazist. Han har inte med toppstriden i valet att göra.

Den andre är Stefan Harabin, en före detta justitieminister som har chansen att bli den som möter Caputova i en andra valomgång den 31 mars. Kampen om andraplatsen står just nu mellan honom och Maros Sefcovic, EU-kommissionären som har stöd av Smer, det regerande partiet.

Harabin tros av många ha band till ”alternativa medier”, ofta med finansiering från Ryssland. Dessa sajter pumpar nu dagligen ut artiklar om Caputova – där hon sägs vara judinna, styrd av George Soros, i händerna på homosexuella aktivister.

– Jag har aldrig sett någon liknande negativ kampanj här förut. Och 81 procent handlar om Caputova, säger statsvetaren Viera Zuborova.

– Det återstår att se hur stor inverkan de här sajterna får inför en andra omgång, men det kommer att bli smutsigt, säger hon.

Statsvetaren Viera Zuborova. Foto: Allis Nettréus

Själv säger Zuzana Caputova att hon visste när hon gav sig in i spelet att hon skulle angripas.

– Men jag är överraskad över det rena hatet, ofta från människor som inte alls känner mig.

Många bedömare tror att Caputovas höga siffror i opinionsmätningarna är överdrivna. Att hon skulle få över 50 procent i första valomgången betraktas som mycket osannolikt. Samtidigt väntar sig alla att hon får flest röster.

En andra omgång, där hon ställs mot antingen etablissemangets Sefcovic eller populisten Harabin, hotar att präglas av smutskastning och personliga påhopp.

Samtidigt blir det en spännande konfrontation – ett mått på hur folk reagerar på populism och maktfullkomlighet i ett litet centraleuropeiskt land. Caputova talar själv om ”ett vägval”.

Det första hon gör om hon blir president blir att resa till brodernationen Tjeckien. I så fall får hon möta en kollega som är hennes raka motsats: Milos Zeman, presidenten som ses som ”Moskvas trojanska häst i Europa”.