Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Liberal seger i Nederländerna

Det nederländska valet blev en framgång inte bara för den återvalde Mark Ruttes VVD, utan också för det europeiska samarbetet.

– Vi kommer inte att göra er besvikna, var premiärminister Mark Ruttes budskap till väljarna efter den största valsegern någonsin för hans högerliberala VVD.

Valet blev en framgång både för VVD och det socialdemokratiska PvdA. Resultatet reflekterar Nederländernas positiva inställning till det europeiska samarbetet trots bördan av de ekonomiska krisåtgärderna.

– Det här är några av få europeiska ledare som haft val mitt under krisen och blivit omvalda, sade statsvetaren Claes de Vreese från Amsterdams universitet.

Anti-europeiska populistpartier och Geert Wilders parti PVV, som ligger långt ut på högerkanten, tappade mycket mark i valet.

Nu väntar en tuff uppgift för den återvalde Rutte, som ska bilda en ny koalition för att leda landet. Tillsammans skulle VVD och PvdA få majoritet i parlamentet. Enligt bedömare har de inget val annat än att regera ihop, men kan få svårt att enas i flera viktiga frågor som skattepolitiken och hur eurokrisen ska lösas.

Förhandlingarna hålls bakom stängda dörrar och väntas inte vara klara än på flera veckor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.