Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Libyska våldtäktsoffer dödas för heder

Först våldtagna av soldater – sedan dödade av sina egna pappor eller bröder. Hjälporganisationer i Libyen varnar nu för effekterna av Khaddafiregimens krigsföring som slår extra hårt mot den kvinnliga befolkningen.

Libyska hjälporganisationer rapporterar att de fått uppgifter om soldatvåldtäkter i den västra delen av landet, som är särskilt konservativ. Våldtäkt är ett känsligt ämne världen över, men kanske extra känsligt i ett land som Libyen.

– När en våldtäkt inträffar i Libyen är det som att en hel by eller stad tycks bli vanärad, säger Arafat Jamal på FN:s flyktingorgan UNHCR, till BBC.

Uppgifterna vittnar om unga kvinnor som våldtas inför ögonen på sina pappor och bröder. Detta är i många fall ett öde värre än döden för en kvinna som aldrig skulle lämna sitt hus utan att vara helt täckt. I flera familjer ses hon därefter som en ”rutten gren”, som måste kapas av.

I en attack mot en skola delade soldaterna enligt BBC upp flickorna i två kategorier, attraktiva och ickeattraktiva, och våldtog personerna i den förstnämnda. En av de unga kvinnorna ska ha skurit upp sina handleder och tagit livet av sig för att undkomma.

Hana Elgadi jobbar som frivillig på en organistion som erbjuder medicinsk hjälp och HIV-tester. Hennes organisation erbjuder sig också att betala för aborter, för kvinnor som våldtagits under kriget.

Det kan vara skillnaden på liv och död, eftersom en våldtagen flicka kan mördas om hennes pappa genom graviditeten blir varse om våldtäkten.

– Det är ett kärleksfullt dödande. De tror att de räddar flickan, säger Hana Elgadi till BBC.

Hon förklarar att det redan har lagts flera fatwor – religiösa påbud – om att aborter är sanktionerade inom islam om fostret kommit till genom våldtäkt. Flera imamer på andra sidan gränsen, i Tunisien, är också engagerade i att sprida ordet om att våldtäkt inte är offrets fel.

En välrenomerad shejk från Saudiarabien ska också flygas in på bekostnad av en hjälporganisation för att försöka stoppa hedersmorden.

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, säger att man tror att Khaddafi-styrkorna använder våldtäkt som vapen. Den säger också att det finns anledning att tro att order om våldtäkt har givits ut, tillsammans med Viagra till soldaterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.