Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/limbaugh-kallas-hatisk-och-rasist-fick-medalj-av-trump/

Världen

Limbaugh kallas ”hatisk” och ”rasist” – fick medalj av Trump

Rush Limbaugh tog emot frihetsmedaljen av Melania Trump.
Rush Limbaugh tog emot frihetsmedaljen av Melania Trump. Foto: Drew Angerer/AFP

USA:s president Donald Trump kritiseras nu för sitt beslut att tilldela radioprataren Rush Limbaugh frihetsmedaljen.

Kritikerna kallar honom ”hatisk” och en person som ”liksom Trump själv försöker dela USA”.  

Detta hindrade inte USA:s president Donald Trump att förära Limbaugh den prestigefyllda Presidential medal of freedom i samband med sitt tal till nationen i tisdags.

Medaljen är den högsta ära en privatperson kan föräras i USA.

– Rush Limbaugh, tack för dina årtionden av outtröttlig hängivenhet för vårt land. Rush, som ett erkännande för allt du har gjort för vår nation, de miljoner människor människor som du talar till och inspirerar varje dag, och allt det otroliga arbete du har gjort för välgörenhet, sa Trump.

Att Donald Trump ger en av sina främsta förespråkare medaljen förvånar få amerikanska kommentatorer. Det som väckt starka reaktioner är att Limbaugh i årtionden har gjort sig känd för att upprepade gånger uttalat sig hatiskt och rasistiskt i sin radioshow. 

Limbaugh spelade vid flera tillfällen den rasistiska låten ”Barack, The magic negro” i sin show och bidrog till att sprida konspirationsteorier om Obama, bland annat att den dåvarande presidenten inte skulle ha varit född i USA.

Den kontroversielle radioprataren har också förringat riskerna med rökning och sagt det inte är farligare än att äta morötter. Listan på liknande uttalande är lång, skriver MSNBC.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Den tidigare chefen för regeringens etiska kontor, Walter Shaub, kallade utdelandet av medaljen till Limbaugh för ”ett budskap till de våldsamma rasisterna, den nationalistiska delen av vår nation vars röster Trump behöver”.

https://twitter.com/waltshaub/status/1225014007121305601

Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez kallade Limbaugh en ”våldsam rasist” och Joe Biden beskrev Limbaugh som ”en konservativ mediepersonlighet som har gjort lika mycket som Trump för att dela vårt land”, skriver ABC News.

Limbaugh har bland annat skämtat om aids och självmord och sagt att ”feminismen skapades för att oattraktiva fula brudar skulle få tillgång till vanligt folk” och kallade kvinnor som engagerade sig i feministiska frågor för ”en hop kor” och ”femi-nazis”. I samband med en tv-show jämförde Limbaugh president Bill Clintons dotter Chelsea med en hund.

”Rush Limbaugh är utan tvekan en av de mest hatiska, hemska människorna under det senaste halvseklet, och en som haft en av de mest negativa effekterna på detta land”, skrev den tidigare Sports Illustrated-journalisten Jon Taylor på Twitter.

Listan över Limbaughs övertramp är lång och innehåller bland annat ett uttalande där Limbaugh skämtar bort att en stor del av den nordamerikanska ursprungsbefolkningen dödats och att det i dag bara finns fyra miljoner kvar:

– De har ju kasinon allihop – vad kan de klaga på? 

Rush Limbaugh, som för några dagar sedan avslöjade att han diagnosticerats med en långt framskriden form av lungcancer, sällar sig nu till en rad personer som gjort USA stora tjänster, som boxaren Muhammad Ali, Duke Ellington, Martin Luther King, Moder Teresa och Rosa Parks.

Läs mer: Skitshowen i Vita huset från första parkett