Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lina Ben Mhenni: Jag kan fortfarande bidra till samhällsdebatten

Lina ben Mhenni.
Lina ben Mhenni. Other: Privat

Namn: Lina Ben Mhenni

Ålder: 34

Bor: Tunis

Yrke: Kommunikationsrådgivare på frivilligorganisationen Doustourna.

Lina Ben Mhennis blogg

"Min familj har alltid varit politiskt medveten. När jag växte upp såg jag min far bli arresterad. Jag har bevittnat polisbrutalitet. Så för mig kändes det naturligt att börja blogga (Lina startade bloggen ’A Tunisian girl’ år 2010), även om det var förenat med vissa risker.

Läs även: Så lever arabiska vårens nätaktivister i dag 

Innan revolutionen 2011 fanns det många krav och önskningar, och framför allt en fiende: presidenten Zine Abidine Ben Ali, som styrt Tunisien som ett familjeföretag sedan 1987.

Tunisien var tidigt ute med nätcensur och försök att stoppa internet. Många av oss som försökte kringgå den statliga kontrollen blev gripna. Flera av mina kamrater har torterats. 

Jag tror att opinionsbildning via sociala medier är fortsatt viktig. Även om internet delvis utvecklats i fel riktning, med övervakning och ’fake news’, så är kontakt via nätet fortfarande det mest effektiva sättet att mobilisera folk. 

 Även om internet delvis utvecklats i fel riktning, med övervakning och ”fake news", så är kontakt via nätet fortfarande det mest effektiva sättet att mobilisera folk. 

Många av mina kamrater från aktivistscenen för sju år sedan har lagt av. En del har gått in i partipolitiken, andra har flyttat utomlands, några har försökt använda sin plattform för att skapa egen berömmelse.

Det allmänna klimatet i Tunisien är ganska glåmigt just nu. Folk är trötta på politik och desillusionerade. De flesta har fullt upp med att klara sig ekonomiskt.

Men jag tycker att jag fortfarande har en oberoende röst och att jag kan bidra till samhällsdebatten på ett konstruktivt sätt, förhoppningsvis till en positiv förändring. (Lina Ben Mhenni hamnade på plats 23 när tidningen Arabic Business nyligen utsåg ’arabvärldens 100 mest inflytelserika kvinnor’).

Fast jag kan inte förneka att bloggandet har kostat på. Jag har fått ganska allvarliga hälsoproblem. Jag har blivit stoppad i min akademiska karriär och inte kunnat fullgöra mina doktorandstudier. Även om jag inte drabbats lika hårt av repression som många andra, har jag blivit dödshotad av jihadister och tidvis fått leva under polisskydd. 

Ändå ångrar jag ingenting. Och jag tycker att det är fantastiskt att se den nya generationen, de som gick i småskolan när revolutionen inträffade. De har blivit vuxna i ett land där åsiktsfrihet är något självklart, och de kommer inte stillatigande att låta de rättigheterna försvinna. Så var det ju verkligen inte för oss. Det är viktigt att påminna sig själv om det ibland."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.