Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 11:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lina-lund-darfor-fuskar-tyska-politiker-till-sig-doktorstitlar/

Världen

Lina Lund: Därför fuskar tyska politiker till sig doktorstitlar

Franziska Giffey. Foto: Michael Kappeler/AP

BERLIN. Medan svenska politiker tvingas avgå efter att ha tricksat med bostadsbidragen, faller tyska politiker ofta av en annan anledning. De senaste åren har flera ministrar fått foten efter att ha avslöjats med att ha fuskat till sig en doktorstitel. Av den anledningen hänger nu Tysklands familjeminister löst. 

Lina Lund
Rätta artikel

Olika länder har olika politiska kulturer, och drabbas således av olika politiska skandaler. För svenska förtroendevalda finns det några säkra sätt att riskera karriären: att fuska med skatten, anlita svart städhjälp, låta bli att betala tv-licensen eller att tricksa med reglerna för bostadsbidrag och ’skriva sig hemma hos mamma’. 

I Tyskland är det framför allt en annan sorts skandal som fått politiker att falla som käglor de senaste åren, nämligen avslöjanden om att de fuskat sig till en doktorstitel. Just nu utreds landets familjeminister Franziska Giffey (SPD) för att ha plagierat stora delar av sin avhandling i statsvetenskap. På hela 37 procent av alla sidor finns misstänkta citat- och textstölder. Giffey säger själv att hon har skrivit avhandlingen i ”god tro”, väl medveten om vad som väntar om utredarna vid Berlins fria universitet stämplar henne som fuskare.

Listan över tidigare politiker som fått foten efter att ha avslöjats som akademiska bedragare kan nämligen göras lång. Den tidigare försvarsministern Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) nämndes som en möjlig arvtagare till Angela Merkel fram till dess att han avslöjades med att ha klipp-och-klistrat ihop stora delar av sin avhandling i juridik. Han bad om ursäkt i parlamentet och lämnade samtliga politiska uppdrag när doktorstiteln drogs in 2011. Kanske ännu pinsammare blev det för den tidigare utbildningsministern Annette Schavan (CDU) som fråntogs sin doktorstitel 2013 av liknande anledningar.  

Inom den tyska politiken – till skillnad från den svenska – är en doktorstitel om inte en förutsättning så åtminstone en språngbräda för att nå makten. Det vet förbundskanslern som har disputerat i fysik, talmannen som har en doktorstitel i juridik och utrikesministern som har två statsexamina. Det gäller förresten även för lokal- och oppositionspolitiker. Exempelvis har de bägge ledarna för det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) disputerat. 

Medan en svetsare med tvååriggymnasieexamen kan bli statsminister i Sverige, är förväntningarna på politikers utbildning högt ställda i Tyskland. 

Inte att undra på att en och annan avslöjas med att ha fuskat till sig doktorstiteln.