Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 02:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lina-lund-etablissemangets-favoriter-eller-brakstakarna-tyska-socialdemokrater-ska-bekanna-farg/

Världen

Lina Lund: Etablissemangets favoriter eller bråkstakarna – tyska socialdemokrater ska bekänna färg

SDP:s två kandidatpar. Finansminister Olaf Scholz och lokalpolitkern Klara Geywitz till vänster. Förbundsdagsledamoten Saskia Esken och tidigare delstatsministern Norbert Walter-Borjans till höger. Foto: Kay Nietfeld/DPA

BERLIN. Partietablissemangets favoriter – eller gräsrötternas bråkstakar? På lördagen tillkännages vilken duo som tar över ledarskapet för de tyska Socialdemokraterna SPD. Men nya ansikten lär inte räcka för att vända kräftgången. 

Samtidigt som de svenska Socialdemokraterna tvingas krishantera svikande opinionssiffror kan de i alla fall glädja sig åt att det inte går lika dåligt som det gör för de tyska partikamraterna. SPD har förlorat fler än varannan väljare de senaste 15 åren och har trots upprepade partiledarbyten inte lyckats vända den negativa spiralen. 

Förväntningarna på den partiledarduo som nu ska ta över ledningen för Tysklands äldsta parti är därför högt ställda. På lördagen tillkännages vilka två kandidater – en man och en kvinna – som partiets närmare 450.000 medlemmar har röstat fram under hösten.

Valet har stått mellan å ena sidan finansminister Olaf Scholz och Klara Geywitz, lokalpolitikern från Brandenburg som varit närmast okänd utanför partiet. Mot dem står den lika okända förbundsdagsledamoten Saskia Esken och Norbert Walter-Borjans, tidigare finansminister i delstaten Nordrhein-Westfalen. 

SPD har sneglat mot framgångarna för miljöpartiet De gröna, vars två språkrör har tagits emot som rockstjärnor i den tyska offentligheten. 

Förutom personfrågorna handlar valet framför allt om en sak: framtiden för förbundskansler Angela Merkels stora koalition. Det kärva regeringssamarbetet mellan socialdemokrater och kristdemokrater är vida omstritt, för att inte säga avskytt, inom delar av socialdemokratin. Många gräsrötter drömmer om att sätta p för samarbetet i förtid. 

Partiledarstriden har därför utvecklats till en fajt mellan så kallade Groko-kramare och Groko-kritiker, där Groko är förkortningen för den stora koalitionen. Medan Scholz och Geywitz är favoriter hos dem anser att det vore politiskt självmord att lämna regeringen före nästa ordinarie förbundsdagval 2021, lockar Esken och Walter-Borjans de som vill se en förändring. 

Frågan är om de törs bryta upp samarbetet med Merkels kristdemokrater. Alternativet vore att gå till nyval, vilket med en blick på de usla opinionssiffrorna framstår som föga lockande. Stämmer mätningarna skulle SPD hamna först på tredje – eller kanske fjärde plats – efter både CDU, De gröna och högernationalistiska AFD. 

Men när Angela Merkel talade till förbundsdagen i veckan anades en viss oro hos förbundskanslern.

– Vi ska arbeta hela mandatperiden – det är min personliga åsikt. Jag kommer att göra det. Och det vore trevligt om ni också gör det, sade hon vädjande.

De nya partiledarna ska officiellt väljas 6 december under SPD:s partikongress, då även tiden i regering ska utvärderas. 

Läs mer: 

Lina Lund: När komiker och högerextremister tar över politiken 

Lina Lund: Har förbundskansler Angela Merkel förtidspensionerat sig i smyg?