Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 13:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lina-lund-kurz-befaster-sin-position-som-fixstjarna/

Världen

Lina Lund: Kurz befäster sin position som fixstjärna

Bild 1 av 2 Ex-kanslern och ÖVP-ledaren Sebastian Kurz ser ut att bli valets stora vinnare.
Foto: Joe Klamar/AFP
Bild 2 av 2 Jubel på mittenkonservativa ÖVP:s valvaka i Wien.
Foto: Michael Sohn/AP

WIEN. Vinnaren i det österrikiska valet var korad på förhand. Men ÖVP-ledaren Sebastian Kurz firar större triumfer än vad han själv räknat med. 

Österrike tycks också uppleva en ”Greta-effekt” där De gröna nått ett genombrott. 

Redan innan de sista vallokalerna i Österrike stängt hade en vinnare korats. ”Kansler Kurz! Kansler Kurz!” skanderade Sebastian Kurz anhängare på ÖVP:s valvaka i Wien.  

Förväntningarna på att ex-kanslern skulle vinna söndagens nyval har varit skyhöga, men när den första prognosen presenterades på söndagseftermiddagen visste jublet inga gränser. Stämmer siffrorna får hans mittenkonservativa parti ÖVP omkring 37 procent av rösterna. Det är en klar framgång jämfört med förra valet och innebär att Kurz snart kan kalla sig förbundskansler igen. 

Söndagens val hålls efter att den så kallade Ibizaaffären fick hans förra regering på fall i maj i år. De hemliga videoinspelningarna från en lyxvilla på Ibiza visade hur landets vicekansler och ledaren för det högernationalistiska regeringspartiet FPÖ var beredd att sälja ut landets intressen till den han trodde var en rysk kurir. 

Trots att det var Sebastian Kurz som bjöd in FPÖ till sin regering går han vinnande ur skandalen. ”En historisk dag”, sade 33-åringen som nu befäster ryktet om att vara ett politiskt fenomen och en fixstjärna inom den europeiska högern. Uppgifterna som cirkulerat i österrikiska medier om att ÖVP tagit emot otillåtet partistöd och spenderat mer pengar på valrörelsen än tillåtet tycks inte ha skrämt iväg väljarna. 

Läs mer: Så vände Österrikes politiska underbarn skandalen till ett segertåg 

Kvällens stora förlorare är FPÖ som i spåren av Ibizaaffären ser ut att mista var tredje väljare. Trots försöken att framställa sig som ett offer för en sammansvärjning har många väljare vandrat vidare. Men att ett parti som kallar sig för patrioter – och sedan avslöjas med att vara beredda att sälja ut landets intressen till den de tror är en rysk oligarksläkting – ändå kan få stöd av 16 procent av befolkningen förvånar nog många. Mönstret känns igen från andra länder där partier på ytterhögerkanten dragits in i skandaler utan att deras kärnväljare tycks bry sig. 

Valets stora vinnare blir miljöpartiet De gröna som tycks ha upplevt en ”Greta-effekt”. Partiet som i förra valet åkte ur parlamentet ser ut att få omkring 14 procent av rösterna och gör sitt bästa val någonsin. Klimatdemonstrationerna och Fridays for Future-rörelsen har sannolikt bidragit till framgångarna, liksom det faktum att De gröna ser ut att ha en god chans att kunna ingå i nästa regering. Eventuella regeringsförhandlingar kommer dock ”att bli svåra”, enligt partiledaren Werner Kogler. 

Läs mer: Därför kan minderåriga avgöra valet i Österrike 

Desto dystrare miner syntes på Socialdemokraterna SPÖ:s valvaka i Wien. 

– Det var inte ett resultat som vi hade hoppats på, sade partiledaren Pamela Rendi-Wagner efter att det stod klart att partiet gjort sitt sämsta val i modern tid. 

Egentligen borde hon ha varit den som utropat sig till valets vinnare. Hon fick Ibiza-skandalen serverad på silverfat och var den som tog initiativ till att ge Sebastian Kurz sparken från posten som förbundskansler. Ändå har SPÖ inte lyckats spinna årtiondets politiska skandal till sin fördel. Tvärtom kraschlandar de kring drygt 21 procent och befinner sig på historiskt stort avstånd från ÖVP. Sebastian Kurz turnerat land och rike runt och kampanjat för ”en ny stil i politiken” har Socialdemokraterna varit upptagna av att utkämpa interna strider och att motarbeta varandra. 

Fast partiet har i alla fall en sak att fira: att partilåten och tuggumihymnen ”Gleich und Verschieden” (ungefär ”Lika och olika”) klättrade till plats ett på Österrikes Schlagerlista härom veckan.