Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Merkels största misstag är att hon underskattat sprängkraften i flyktingfrågan

00:59. DN:s korrespondent i Berlin sammanfattar det tyska valet.

ANALYS. Angela Merkel sitter kvar som Tysklands förbundskansler, trots det sämsta resultatet på decennier för hennes Kristdemokrater. Merkels största misstag är att hon underskattat sprängkraften i flyktingfrågan.

Den tyska valrörelsen har anklagats för att vara långtråkig och liknats vid ett sömnpiller. Men valresultatet blev mer spännande än vad de flesta önskat sig. Det som så sent som för några veckor sedan såg ut att bli en promenadseger för Angela Merkel slutade med ett förödande resultat för hennes kristdemokratiska union. Resultatet - det sämsta på sex decennier - togs emot till kompakt tystnad i partihögkvarteret i Berlin.

Merkels största misstag är att hon underskattat sprängkraften i flyktingfrågan. Det har inte hjälpt att hon gång på gång bedyrat att flyktingkrisen 2015 aldrig ska upprepas. En stor grupp väljare har redan vänt henne ryggen. Vissa av oro för invandringens kostnader och välfärdsstatens framtid. Andra av rent rasistiska orsaker.

Zäsur är det tyska ordet för vändpunkt. Och det är precis vad främlingsfientliga Alternativ för Tysklands intåg i förbundsdagen innebär. Det är första gången sedan Andra världskriget som ett parti med högerextrema inslag tar plats i det tyska parlamentet. 1969 var nynazistiska NPD nära att lyckas men föll på målsnöret.

Körer av visselpipor och burop har utgjort valrörelsens bakgrundsmusik. De har gett en föraning om den ilska, förakt och misstro mot ”eliten” och "etablissemanget" som bubblar i Tyskland. Men att AFD skulle bli tredje starkaste parti kommer ändå som en chock för många.

AFD uppfattas som allt för extremt för att något av de andra partierna ska vilja samarbeta med dem. Men även om de får minmalt med inflytande ritar dess blotta närvaro om den politiska kartan. De utmanar också den tyska självbilden om att vara ett folk som gjort uppgörelsen med det mörka förflutna till en nationalsport.

Uttalanden från ledande AFD-politiker ger eko från 1930-talet. Dit hör Alexander Gaulands, ett av toppnamnet i valrörelsen, uppmaning om att tyskarna ska känna sig stolta över de tyska soldaternas insatser under de båda världskrigen. Ett uttalande som varit tabu i Tyskland – fram till nu.

Läs mer: Statsvetare: Upplagt för en Jamaicakoalition i Tyskland

Ett av Angela Merkels tidigare framgångsrecept har varit att driva sitt parti mot mitten. Det har lockat många nya väljare: ungdomar, socialdemokrater, liberaler. Men det har också skrämt bort väljare till höger och lämnat öppet åt AFD på högerkanten. För den regering som nu tar över blir en av de viktigaste uppgifterna att försöka överbrygga misstron.

Angela Merkel har under sina 12 år vid makten visat sig svara fenomenal på att rida ut kriser. Nu ställs hon inför en av de allra svåraste under sitt politiska liv: att få ihop en fungerande majoritetsregering. Redan på valkvällen deklarerade SPD-ledaren Martin Schulz – som fört Socialdemokraterna till sitt sämsta valresultat i modern tid - att de går i opposition. Därmed är en ny storkoalition av den typ som styrt Tyskland de senaste fyra åren osannolik, även om den fortfarande har stöd av en majoritet i förbundsdagen.

Nu återstår bara ett regeringsalternativ: en Jamaica-koalition. Så kallas konstellationen av Kristdemokraterna (svart) liberala FDP (gul) och Miljöpartiet Die Grünen (grön) eftersom partifärgerna speglar den karibiska ö-nationens flagga. Det blir i så fall första gången som "Jamaica" testas på riksplanet. Konstellationen styr sedan nyligen delstaten Schleswig-Holstein, och har tidigare styrt i Saarland.

Merkel minns hur det gick under det förra, stormiga äktenskapet med FDP, som var den mindre partnern i Merkels regering mellan år 2009 och 2013. Mandatperioden präglades av konflikter och samarbetsproblem de bägge partierna emellan. Jamaica öppnar för ett triangeldrama som riskerar att kantas av ytterligare strider. FDP och die Grünen står långt ifrån varandra vad gäller de grönas kärnfrågor miljöpolitik och social rättvisa. FDP:s ledare Christian Lindner kan också komma att utgöra en huvudvärk för Angela Merkel i utrikespolitiken. Han vill bland annat se en hårdare linje mot Storbritannien i Brexitförhandlingarna, och har öppnat för att erkänna Rysslands annektering av Krim. Hur Merkel ska få ihop det äktenskapet återstår att se. Misslyckas hon finns möjligheten att utlysa nyval. Men det är det ingen som önskar sig.

Tysklands demokrati är starkare än att den välts över ända av att ett främlingsfientligt parti får drygt 13 procent av rösterna. Inte heller en regering med samarbetsproblem störtar landet mot avgrunden. Men valet innebär ändå ett nytt kapitel i tysk politik. Den river upp gamla sår - och det kastar ut Tyskland på okänd mark. Frågan är hur Merkel tänker fixa det här gången.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.