Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lina-lund-tre-kandidater-slass-om-merkels-jobb/

Världen

Lina Lund: Tre huvudkandidater slåss om Merkels jobb

Annegret Kramp-Karrenbauer kan efterträda Angela Merkel.
Annegret Kramp-Karrenbauer kan efterträda Angela Merkel. Foto: John Macdougall/AFP

HAMBURG. Efter 18 år tackar Angela Merkel för sig som partiledare för de tyska Kristdemokraterna CDU. DN:s korrespondent Lina Lund svarar på tre frågor om det historiska valet av hennes efterträdare.

Lina Lund
Rätta artikel

Vad händer i Hamburg?

– Efter att Angela Merkel överraskande meddelade att hon lämnar som partiledare för de tyska Kristdemokraterna CDU – en post hon innehaft i 18 år – är det nu dags att välja hennes efterträdare. Valet sker under fredagseftermiddagen i en kongresshall i Hamburg och har beskrivits som historiskt. För första gången sedan början av 1970-talet ställer mer än en kandidat upp för val vilket liknats vid en mindre revolution.

Vem vinner?

– Av de tre huvudkandidater som tävlar om partiets gunst – hälsominister Jens Spahn, partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer och finansmannen Friedrich Merz – väntas en jämn kamp mellan de två senare. Den 56-åriga Kramp-Karrenbauer är nära allierad med Merkel och anses har brett stöd ute i partiet och framför allt bland många kvinnor. De opinionsundersökningar som gjorts bland CDU-väljare visar på en klar fördel för henne, även om det inte är väljarna utan 1.001 utvalda partidelegater som avgör vem som ska leda partiet i framtiden. Den 63-årige finansmannen och Merkel-rivalen Friedrich Merz har å sin sida ett brett stöd inom bland annat näringslivet och hos talmannen, den inflytelserike Wolfgang Schäuble, som helhjärtat stöttar honom. Han har också dragit ned flest applåder under turnén som de tre kandidaterna varit ute på.

Vad betyder det för Merkel?

– Trots att Angela Merkel själv alltid hävdat att partiledarposten och kanslerskapet ska tillhöra samma person har hon nu visat sig beredd att rycka på den principen. Hon lämnar nu som CDU-chef men avser att sitta kvar som förbundskansler mandatperioden ut fram till 2021. Poängen är att hon då ska kunna fokusera på utrikespolitiken och att reformera EU, medan efterträdaren kan förnya partiet och sikta på att vinna tillbaka väljare i de kommande valen.

– Men frågan är om maktdelningen förlöper harmoniskt – eller om en maktkamp bryter ut. Bland de politiska bedömarna i Tyskland är det många som tror att Merkels mångåriga regim kan vara över snarare än vad vi tror.