Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lippestad: Breivik kommer ut igen

Anders Behring Breivik (t h) tillsammans med sin försvarare Geir Lippestad.
Anders Behring Breivik (t h) tillsammans med sin försvarare Geir Lippestad. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Norrmännen måste förbereda sig på att Anders Behring Breivik en gång kan komma ut i samhället igen, menar hans försvarare Geir Lippestad. ”Vi har ju inte livstidsstraff i Norge.”

Vare sig han döms till fängelse eller psykvård kommer han förr eller senare att bli släppt – som fullvuxen eller rentav gammal, säger advokaten i en intervju med NRK.

Lippestad har ägnat mycket tid åt att försöka förstå varför Breivik inte kan se enskilda personer, utan kategoriserar alla i stora grupper.

– Det intressanta är att se att människor med så totalitär och endimensionell syn på världen snabbt ändrar sig när det kommer in någon som inte passar i deras världsbild. Kvinnor eller muslimer han mött som skiljer sig från hans fördomar är alltid undantagna, säger Lippestad till norska radions Söndagsavisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.