Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Litauen förbereder sig på rysk invasion

En litauisk soldat under en Natoövning i somras.
En litauisk soldat under en Natoövning i somras. Foto: NTB Scanpix

Kreml gjorde på fredagen klart att man kommer att använda ”alla medel” i sitt militära understöd till Syrien. I Litauen förbereder man sig på en möjlig rysk invasion.

Spänningen mellan Nato och USA på ena sidan och Ryssland på den andra ökade ytterligare under fredagen då Rysslands ledning meddelade att man ”förbehåller sig rätten att använda alla medel och all kraft när det gäller att stödja Syriens armé”.

I östra Aleppo står USA och Ryssland mot varandra genom de al-Qaida-anslutna grupper som den amerikanska militären allierat sig med under offensiven. Grupper som Ryssland betecknar som terrorister och krävt att USA ska distansera sig ifrån, skriver New York Times.

Under fredagen kom också motstridiga uppgifter om att president Vladimir Putin sagt sig vilja återuppta bombningarna av Aleppo. Något Putin senare förnekade.

Ett av de länder som gränsar till Ryssland, Litauen, reagerar nu starkt på vad man ser som ett ryskt hot också i Östersjöregionen:

– President Putin förstår bara maktspråk, säger landets försvarsminister Juozas Olekas i en intervju med tevekanalen CNN.

På fredagen publicerade Natolandet Litauen ett 75-sidigt häfte som ska delas ut till landets tre miljoner invånare. Häftet, som bär titeln ”Förberedelser för att överleva nödsituationer och krig”, beskriver hur Litauen ska kunna försvaras om något land skulle invadera.

Och ”något land” är Ryssland, skriver CNN som tagit del av häftet. I det står bland annat: ”Särskild uppmärksamhet ska ägnas åt aktioner som utförs av grannlandet – Ryssland”.

I häftet dras paralleller med Rysslands militära insatser mot Ukraina:

”Det där landet tvekar inte att använda militära insatser mot sina grannar och just nu fortsätter det sin militära aggression mot Ukraina.”

De tre miljoner häftena är också en handbok i hur man som civilperson ska försvara sitt land, bland annat genom att spionera på en eventuell rysk ockupationsmakt. Här finns också bilder av ryska stridsvagnar, minor och handeldvapen som en instruktion för hur man kan överleva i vildmarken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.