Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/live-omrostning-om-att-skjuta-upp-brexit/

Världen

Klart: Storbritannien vill skjuta upp Brexit

01:40. Storbritanniens parlament har röstat ja till regeringens förslag att be EU om förlängd förhandlingstid om utträdet ur EU.

Premiärminister Theresa May och den brittiska regeringen får stöd för att be EU en förlängd förhandlingstid om Brexit. Förslag var en konsekvens av onsdagens nederlag för Teresa May och ingenting hon önskade. Nu kommer sannolikt en ny omröstning om premiärministerns avtalsförslag att hållas nästa vecka.

Rätta artikel

På torsdagskvällen röstade parlamentet för att be EU om förlängd förhandlingstid med stor majoritet med siffrorna 412-202. Regeringens ber ledamöterna att i första hand rösta ja till en ”teknisk” förlängning fram till den 30 juni – men bara under förutsättning att parlamentet senast nästa onsdag accepterar Mays utträdesavtal. Det blir den tredje omröstningen om förslaget.

Det är upp till EU om Storbritannien ska få tillåtelse skjuta upp utträdet efter den 29 mars.

– För att Storbritannien ska kunna få en förlängning krävs att alla 27 medlemsstater är med på det. Vi har heller ännu inte fått höra hur lång förlängning som Storbritannien vill ha, säger EU-minister Hans Dahlgren till DN.

Vilka krav vill Sverige ställa på Storbritannien för att gå med på en förlängning?

– Det är sådant vi ska diskutera med våra europeiska parter om.

Vad är att föredra, en kortare eller en längre förlängning?

– En kortare förlängning bygger ju på att Theresa May kan få igenom vårt framförhandlade avtal i sitt parlament redan nästa vecka. Det sätter vi allra främst för då kan vi lägga detta bakom oss och istället ägna oss åt jobben, klimatet och andra frågor, säger Hans Dahlgren.

Han tillägger att om britterna planerar att vara kvar i EU i juli måste landet delta i Europavalet maj

Om Theresa May förlorar nästa veckas omröstning om sitt avtalsförslag kan resultatet bli en lång utträdesprocess. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk skrev i ett Twittermeddelande tidigare på torsdagen att han tänker arbeta för en lång förlängning 

På torsdagen röstade parlamentet också om ett antal tilläggsförslag som hade kunnat kullkasta premiärministerns agenda. 

Förslaget om en ny folkomröstning om Brexit röstades ned med stor majoritet - 85 för och 334 mot.

Ett förslag som hade inneburit att parlamentet tagit över kontrollen över Brexit från Theresa May och regeringen föll med bara två rösters övertag.

Även Labours propå om en förlängning med för att nå majoritet för en annan lösning än den Theresa May lagt fram röstades ned av underhuset.


Torsdagen är den tredje dagen
med dramatiska Brexit-omröstningar bara den här veckan. 

I tisdags röstade parlamentets underhus för andra gången om premiärminister Theresa Mays förslag till utträdesavtal. Förslaget röstades ned med 149 rösters majoritet. Vid den första omröstningen i januari var marginalen historiskt stor med 230 röster.

Onsdagen innebar ett nytt bakslag för premiärministern. Då röstade underhuset med knapp majoritet oväntat ja till ett förslag som innebär at parlamentet för all framtid säger nej till Brexit utan avtal. Premiärministern hade velat se en mildare och mera inlindad formulering.