Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 01:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/live-tv-talen-fran-fns-generalforsamling/

Världen

Trump talade sig varm för patriotism i FN

Donald Trump. Foto: Johannes Eisele/AFP

– Framtiden tillhör inte globalister, den tillhör patrioter, dundrade USA:s president i FN:s generalförsamling – och fortsatte med hårdför retorik mot Iran och världens migranter.

Utrikesminister Ann Linde (S) anser att budskapet från Donald Trump till viss del är skrämmande.

TT Text

– Man blir lite rädd om det är de här ledarna som leder världens samarbete. Det handlade nästan bara om de egna länderna, säger Linde efter att ha lyssnat på USA:s president och hans brasilianske kollega Jair Bolsonaro i generalförsamlingen.

De två var först ut i årets diplomatiska talmaraton, den allmänna debatten i FN:s generalförsamling, och båda hade ett nationalistiskt budskap: Bolsonaro anklagade bland annat omvärlden för att inte respektera hans lands suveränitet när den kritiserade bränderna i Amazonas.

Donald Trump var något mindre konfrontativ än tidigare år. Men det underliggande budskapet gick inte att missuppfatta: USA:s president kommer alltid att sätta Amerika först och han uppmanar sina kollegor världen över att göra detsamma.

– Vägen till fred börjar i hemlandet.

Från FN:s talarstol framhävde Trump sitt egna lands storhet och berättade att USA satsat 2 500 miljarder dollar på att återuppbygga sin militär under hans ledarskap.

– Han använde en väldigt tuff retorik gentemot Kina, Iran och Venezuela. Flera gånger noterade han den militära makt som USA har, som han i och för sig sade att han hoppas att han inte behöver använda, noterar Linde.

Trump talade länge om Iran, vars ledare han säger föder krigen i Syrien och Jemen och stödjer terrorism. Han pekade omigen ut Teheran för de uppmärksammade attackerna mot två saudiska oljeanläggning nyligen och säger att hårda sanktioner införts – och att de kan skärpas ytterligare.

Även Frankrikes, Tysklands och Storbritanniens ledare har sagt att Iran låg bakom angreppet – men Ann Linde är inte beredd att gå så långt.

– Vi väntar ett litet tag tills vi har all information, innan vi gör uttalanden från svensk sida.

USA:s president var även tuff mot migranter, i synnerhet dem som försöker ta sig in i hans land via dess södra gräns. Frivilligorganisationer som hjälper migranter fick sig en släng med sleven.

– Det ni står för är inte rätt, det är grymt och ondskefullt. När man underminerar gränssäkerhet, undergräver man mänskliga rättigheter, sade Trump.

På pluskontot, enligt Sveriges utrikesminister, var Trumps uttalande om att hbtq-personers rättigheter världen över måste respekteras och att USA:s regering ska jobba för att avkriminalisera homosexualitet globalt.

Men samtidigt talade han om att skydda ofödda barn, vilket innebär begränsningar av aborträtten.

– Från svensk sida bir det svårt när båda dessa herrar går in stenhårt mot sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och mot möjligheten till fri abort – och båda nämner religiösa skäl för detta, säger Linde.

Klimatet kvar på agendan?

Generalförsamlingens öppnande i FN-skrapan inleddes av FN:s generalsekreterare António Guterres. Han höll ett brandtal för mänskliga rättigheter, jämställdhet, internationellt samarbete och insatser mot klimatet.

Inför de viktiga talen i generalförsamlingen spekulerade diplomater om upplägget i världsledarnas utspel:

– Vi hoppas att de viktiga, existensiella frågorna om klimatet fortfarande finns med, sade FN-ambassadör Olof Skoog.

Klimatfrågan nämndes dock inte av Donald Trump.

Andra heta ämnen i FN-skrapan är konflikten mellan Indien och Pakistan om Kashmir. Dessutom ska större sidomöten om bland annat de hållbara utvecklingsmålen och kärnvapennedrustning hållas, liksom otaliga träffar ledare emellan på tu man hand – det som ibland skämtsamt kallas för diplomatisk ”speed-dejtning”.

– Jag hoppas att dialogplattformen utnyttjas för samtal kring de svåra konflikterna. De är lika viktiga som de stora mötena, säger Skoog.

Avspärrningarna omkring FN-skrapan sträcker sig fler kvarter och skapar trafikkaos. Ovanför FN hovrar helikoptrar och på East river öster om byggnaden patrullerar kustbevakningen – allt för att säkerställa världsledarnas besök.

Det hinner bli måndag innan företrädare för alla FN:s 193 medlemsnationer hunnit tala. Sveriges anförande hålls av Ann Linde, sannolikt på fredag eller lördag.