USA:s invasion av Irak byggde på information om massförstörelsevapen, som nu uppgiftslämnaren medger var lögn. ”Jag hade chansen att fabricera något för att störta regimen. Jag och mina söner är stolta”, säger den irakiske avhopparen Rafid Ahmed Alwan al-Janabi till brittiska tidningen The Guardian.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:07
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ljog-om-iraks-biologiska-vapen/
Ljög om Iraks biologiska vapen
Hans vittnesmål övertygade USA:s regering om att Saddam Hussein förfogade över massförstörelsevapen, och ledde till invasion och krig. Nu medger Rafid Ahmed Alwan al-Janabi för första gången att han hittade på allting.
– Jag hade ett problem med Saddams regim. Jag ville få bort honom och så fick jag chansen, säger al-Janabi till The Guardian.
Den brittiska tidningen har sökt upp al-Janabi i Tyskland, där han levt i exil sedan 1995. Fem år senare kontaktades han av den tyska underrättlesetjänsten BND, efter att de fått veta att han var utbildad kemiingenjör i Irak. För Guardians reportrar förklarar han varför han då valde att hitta på historier om irakiska massförstörelsevapen.
– Jag gjorde det för mitt folk. Den förra regimen var en diktatur som startade krig med våra grannländer. Och Saddam tillät inga andra partier. Jag var tvungen att göra något för mitt land.
Enligt al-Janabis uppgifter till BND fanns hemliga fabriker för biologiska vapen i Irak, liksom lastbilar utrustade med dessa vapen som lätt kunde sprida gifter. Den tyska underrättelsetjänsten delade med sig av informationen till sina amerikanska kollegor i CIA, och den hamnade sedan på högsta nivå i Vita huset.
I februari 2003 ställde sig den dåvarande utrikesministern Colin Powell inför FN:s säkerhetsråd och förklarade nödvändigheten av att invadera Irak – till stor del baserat på al-Janabis lögner. ”Vi har förstahandsuppgifter om mobila biologiska vapenfabriker”, sade Powell till FN, och fortsatte: ”Vår källa var ett ögonvittne – en irakisk kemiingenjör som hade hand om en av anläggningarna.”
Framför sin tv i tyska Erlangen satt al-Janabi och såg det direktsända talet,. Han berättar för The Guardian att han kände sig ”chockad” över att hans historier fått sådana konsekvenser.
Åtta år – och fler än 100 000 civila dödsoffer i Irak – senare ångrar Rafid Ahmed Alwan al-Janabi inte vad han gjorde.
– Tro mig, det fanns inget annat sätt att befria Irak. Det fanns inga andra möjligheter, förklarar han.