Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lobbyist för rysk oligark träffade Assange nio gånger

Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.
Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Foto: Frank Augstein/AP

Lobbyisten för en rysk oligark som är en av huvudpersonerna i utredningen av Donald Trumps Rysslandskopplingar besökte vid nio tillfällen Julian Assange förra året, rapporterar The Guardian. Mötena väcker nu nytt liv i misstankarna om att Wikileaksgrundaren kan ha samarbetat med Ryssland.

Mannen vars nio besök hos Julian Assange förra året väcker nytt liv i Wikileaksgrundarens kopplingar till Ryssland heter Adam Waldman – en amerikansk jurist som anlitats som lobbyist åt den ryska metallmagnaten Oleg Deripaska.

Besöken finns dokumenterade i Ecuadors ambassads mötesloggar, som tidningen The Guardian har tagit del av. Uppgifterna om rysslobbyistens besök i London kommer efter stärkta misstankar om Julian Assanges band till Ryssland i samband med att amerikanska underrättelserapporter förra året gjorde gällande att Kreml ”med stor sannolikhet” försåg Wikileaks med de hackade mejl som skadade Hillary Clintons presidentvalskampanj.

Oligarken Oleg Deripaska, som alltså officiellt företräds av juristen Adam Waldman, är en av huvudpersonerna i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av Trumpkampanjens misstänkta kopplingar till Moskva.

Enligt nyhetsbyrån AP ska Donald Trumps kampanjchef Paul Manafort, som nu står inför åtal för flera fall av pengatvätt, ha börjat arbeta för Deripaska 2005. På uppdrag av oligarken ska Manafort ha tagit fram en plan i syfte att främja den ryske presidenten Vladimir Putins Intressen. 

Året därpå skrev Manafort enligt The Guardian ett kontrakt med Deripaska, som är nära allierad med Vladimir Putin, för ett värde av 10 miljoner dollar årligen. Under tiden som chef för Donald Trumps valkampanj erbjöd sedan Manafort Deripaska vad som beskrevs som en konfidentiell briefing. Det framgår av mejlkorrespondens dem två emellan som den särskilde åklagaren Robert Mueller har tagit del av. Paul Manafort har nekat till att den planerade briefingen ska ha ägt rum.

Det är ännu oklart om lobbyisten Adam Waldmans möten med Julian Assange har skett på uppdrag av Oleg Deripaska. Waldman har själv avböjt att kommentera huruvida mötena med Assange har någonting med den ryske oligarken att göra.  

Klart är dock att Adam Waldmans relation till Deripaska sträcker sig längre än till rollen som rådgivare i frågor som rör oligarkens företag UC Rusals intressen. Under 2015 poserade de två bland annat ihop på en bild tagen på Oktoberfest i München.

2010 agerade Adam Waldmans firma även på uppdrag av den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. I ett brev till Waldmans företag sökte Lavrov firmans hjälp att häva det ”limbo” som Deripaska då befann sig i när han inte beviljades inträde i USA, visar dokument från USA:s justitiedepartement. Waldman tog uppdraget och lobbade för att oligarken skulle släppas in i landet trots att Deripaska misstänktes ha kopplingar till organiserad brottslighet.

Enligt de besöksloggar från Equadors ambassad som The Guardian har tagit del av skedde två av Waldmans möten med Assange den 12 och 13 januari, bara dagar innan Donald Trumps presidentinstallation, och en tredje gång dagarna efter att Trump installerats i Vita huset. Lobbyisten och Assange träffades sedan två gånger i mars, tre gånger i april och ytterligare två gånger i november förra året.

Julian Assange har själv förnekat att han ska ha haft något samröre med Ryssland och att de mejl som Wikileaks publicerade och som underminerade Hillary Clintons lämplighet som president ska ha kommit från Moskva.

Läs mer:

Källa: Assange hackade Ecuadors ambassad

Uppgifter: Trumps närmaste man hade tidigt kontakt med Wikileaks 

Brittisk arresteringsorder mot Assange blir kvar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.