Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Löfven kräver oberoende utredning av våldet i Gaza

Foto: Pontus Lundahl/TT

Statsminister Stefan Löfven kräver en oberoende utredning av de senaste dagarnas våldsupptrappning vid den israeliska gränsen mot Gaza.

– Det är befogat, säger Löfven till TT.

I samband med de senaste dagarnas protester vid den israeliska gränsen mot Gaza har närmare 60 palestinier dödats.

Både Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Amnesty International och FN har fördömt dödandet av palestinska demonstranter.

Nu ansluter statsminister Stefan Löfven till den skaran och instämmer också i Storbritannien och Tysklands krav på en oberoende utredning av de senaste dagarnas händelser.

– Efter det vi har sett, med så många människor dödade och skadade, så är det befogat med en oberoende utredning, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Utrikesminister Margot Wallström har under tisdagen lagt delar av skulden för våldsupptrappningen vid den israeliska gränsen på USA med hänvisningen till måndagens invigning av USA:s ambassad i Jerusalem.

– Alla varnade för det här och så gjorde man det i alla fall från USA:s sida. Så jag menar att USA bär ett väldigt stort ansvar, säger hon.

Även Stefan Löfven är kritisk till USA:s beslut att flytta sin ambassad från Tel aviv till Jerusalem.

– Alla visste att om USA beslutar sig för en flytt av ambassaden, så kommer det att påverka, säger Löfven till TT.

Stadsministern menar att det Sverige och EU kan göra för att påverka situationen är att vädja till parterna att besinna sig.

– Vi får försöka vädja till parterna att inte eskalera detta. Våldet måste få ett stopp. Israel måste tänka sig för. Man har rätt att försvara sin gräns, ja, men det måste ske på ett proportionellt sätt enligt internationell lag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.