Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Löfven på EU-toppmötet: Ogillar Twitterdiplomati

Foto: Roger Turesson

EU tänker kämpa för Iran-avtalet och vägrar handelsförhandla med USA ”med en pistol mot huvudet”, hälsar EU-ledarna i Sofia.

Men samtidigt öppnas för samtal om bland annat ökad gasimport och biltullar.

Utbytet av Twitter-åsikter ogillas dock av Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).

Löfven är tydligt kritisk mot att EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk via Twitter och på en presskonferens i går använde uttrycket ”med vänner som Trump behöver man inga fiender”.

– Jag skulle inte ha använt det uttrycket. Jag måste säga att jag inte förstår att vi håller på att gå i en utveckling där så viktig och seriös diplomati ska hanteras med Twitterkommentarer. Jag tycker inte att det är rätt helt enkelt. Det här ska vi hantera med att prata med varandra, direkt. Och det gäller alla inblandade, säger Löfven.

Gick Tusk för långt?

– Jag hade inte använt den kommentaren. Vi håller på att hamna i en konstig situation där viktiga relationer och diplomati hanteras med Twitterkommentarer. Jag begriper inte det. Det är väl bättre att vi pratar med varandra, säger statsministern i Sofia.

Orden kommer sedan Löfven och hans kollegor i går kväll diskuterat de nuvarande trätoämnena med USA: dels den amerikanska uppsägningen av kärnavtalet med Iran, dels hotet om stål- och aluminiumtullar.

När mötet avslutades kring midnatt meddelade en källa att EU-ledarna är fortsatt eniga om att hålla fast vid det så kallade JCPOA-avtalet.

– Vi är fullt eniga om att vi vill göra allt för att se till att det här avtalet fullföljs, säger Löfven på väg in till dagens fortsatta toppmöte i Sofia.

– Vi måste utgå från att det här avtalet är oerhört viktigt att det fullföljs. Det här har med europeisk säkerhet att göra, med världssäkerhet och kärnvapennedrustning. Då måste vi anstränga oss för att avtalet med Iran att det hålls. Exakt hur det ska ske det kan jag inte stå här och berätta, men vi måste anstränga oss för det, säger statsministern, som är fortsatt orolig över hur amerikanska sanktioner kan drabba Europa.

– Här har vi företag som redan har skrivit juridiskt bindande kontrakt och kan komma att drabbas väldigt hårt, säger Löfven.

EU-ledarna är överens om att hålla fast vid sina åsikter om att USA:s tullkrav inte går att rättfärdiga.

”EU kommer inte att förhandla med en pistol mot huvudet”, heter det från gårdagskvällens möte.

Samtidigt öppnas ändå för samtal på fyra områden, om USA ger EU ett permanent undantag:

Det handlar främst om att ”fördjupa energisamarbetet, särskilt vad gäller naturgas” – något som president Trump har tryckt på för att sälja mer av till EU. Dessutom är EU öppna för regleringssamarbete, WTO-reformer och att ”förbättra ömsesidig marknadstillgång”.

”De här samtalen kommer att baseras på principen om ömsesidighet och WTO-kompabilitet med målet att undvika ett handelskrig”, uppgav EU-källan i natt.

Diskussionerna har kallats för ett ”TTIP Light” – en bantad version av förhandlingarna om det stora frihandelsavtal som för tillfället ligger nere. Den benämningen vill dock inte Stefan Löfven använda.

– Utan att använda den beteckningen så är det ju klart att det är viktigt för EU att ha en dialog med USA om hur vi kan utveckla handeln. Det är viktigt att EU och USA har en bra relation på handelsområdet, säger Löfven i Sofia.

Läs mer: Besvikelse bland länder som vill gå med i EU 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.