Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Löfven pratade dödsstraff med Saudiarabien

01:24. När Stefan Löfven träffade Saudiarabiens mäktigaste män så diskuterade de bland annat dödsstraff och handelsavtal.

RIYADH. Statsministern valde att se och tala om framsteg under sitt kontroversiella besök i Saudiarabien,  istället för att ta fasta på frånvaron av demokrati. Stefan Löfven sade att kvinnans situation i landet är på väg att bli bättre, och menade att man måste ha förståelse för att det går långsamt.

– Vi får inte blunda för att det sker framsteg här, sade han.

På söndagen skapade Stefan Löfven slutscenen i dramat om de uppsagda militära samarbetsavtalet och utrikesministerns internationellt uppmärksammade kritik mot spöstraff och frånvaro av yttrandefrihet. Den sattes upp i två palats, med högt i tak, förgyllningar och kupoler. Inne i kungliga slottet och gästpalatset i Riyadh språkade en munter svensk statsminister med saudiska prinsar, ministrar och kungen själv.

När han på kvällen summerade sina möten inför de fyra svenska reportrar som tagit sig hit var han mycket nöjd med hur det svensk-saudiska samarbetet utvecklats.

– Relationen mellan Sverige och Saudiarabien är stabil och bra, sade Stefan Löfven. Ordningen är återställd till tiden före den diplomatiska krisen.

Foto: Henrik Montgomery/TTStefan Löfven samtalar med Saudiarabiens kronprins Muhammed bin Nayef. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Detta är den politiskt mest känsliga resa den flitigt flygande statsministern har gjort. Saudiarabien är mycket kontroversiellt i hans egen regering och riksdag. Därför har han avkrävts offentliga och kritiska uttalanden om offentliga halshuggningar, omyndiga kvinnor och fängslade människorättsaktivister. Samtidigt vill hans näringsminister och näringsliv få en redan viktig saudisk marknad att växa.

Stefan Löfven berättade att han tagit upp brutala dödsstraff och kroppsstraff med sina saudiska värdar, straff som följer på den saudiska tillämpningen av islamsk sharialag. Likaså har han talat med de saudiska beslutsfattarna om mänskliga rättigheter. Men han ville inte berätta vad han sagt eller om han krävt den fängslade bloggaren Rafik Badawis frigivning. Kritiken gör större nytta om den inte formuleras offentligt, menade statsministern.

Han återkom ofta till att Saudiarabien och Sverige är två skilda länder, med olika kultur och där religion har olika ställning,

Foto: Henrik MontgomeryStatsminister Stefan Löfven besökte företaget Gloworks lokaler i Saudiarabiens huvudstad. Glowork har som affärsidé att rekrytera kvinnor, och anställer stadigt fler. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Redan den fyra timmar långa flygningen med Saudi Arabian Airlines från Istanbul till Riyadh på vägen hit visade skillnaden. Resan inleddes med en bön ur Koranen. Kvinnorna i flygkabinen bytte gradvis färg under färden. Många gick in på toaletten färggranna och kom ut helsvarta, med vida fotsida klädnader och huvuddukar eller slöjor som bara visade ögonen. I Saudiarabien får kvinnor inte klä sig som de vill. På offentliga platser ska man bära abaya, en svart, löst sittande fotsid dräkt.

Kvinnor får inte åka med kollektiva färdmedel, inte köra bil eller åka bil med män som inte tillhör familjen. Undantaget är taxi.

Kvinnorna i Saudiarabien är satta under manligt förmyndarskap. Utan tillstånd får kvinnor inte pass, de får inte resa ut ur landet och de vägras viss sjukvård.

Statsministern fick möjlighet att lära sig mer om kvinnors situation när han på söndagsmorgonen besökte företaget Glowork i Riyadh, som är specialiserat på att rekrytera kvinnor.

Tillsammans med bland annat tre statssekreterare, Stockholms handelskammares vd Maria Rankka och industrimannen Marcus Wallenberg fick han träffa flera yrkeskvinnor och företagets ägare.

En av kvinnorna som deltog var doktor Thoraya Obaid. Hon har arbetat många år i FN och ingår nu bland de 30 kvinnor som skrivit historia i Saudiarabien genom att få ingå i Shuran, ett råd utsett av kungen. Det har inte har någon makt utan fungerar som rådgivare. Men fram till för fyra år sedan var det bara för män i rådet.

Thoraya Obaid är 71 år gammal och beskrev förändringarna från kvinnor fick möjlighet att gå skolan 1962. Idag är majoriteten av studenterna på universiten här kvinnor. Många av dem är arbetslösa, men allt fler yrkesarbetar.

– Det har är inte ett land av revolution, det är ett land av evolution, sade Thoraya Obaid och anmärkte att de unga i Saudiarabien är alldeles för otåliga. Hon tror inte att kvinnor kommer att bli fullt myndiga inom överskådlig tid. Men det diskuteras att låta kvinnor ta sina barn till läkaren utan tillstånd av sin förmyndare.det är ett steg på vägen.

– Detta är ett religiöst land. Det går inte att separera religion och land. Vi arbetar inom de parametrarna. Tro inte att det går att ändra. Det kommer inte att hända, sade hon till den svenska statsministern.

Foto: Henrik MontgomeryStefan Löfven i sällskap med handels- och investeringsminister al-Qassabi, t v, och Riyadhs guvernör Faisal bin Bandar Al Saud på väg in till söndagen möte med kung Salman bin Abdul Aziz i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Efter mötet sade Stefan Löfven att jämställdheten i Saudiarabien går åt rätt håll. Han påpekade att också Sverige har problem när det gäller jämställdheten. På kvällen, när han skulle summera sina möten, hänvisar han till mötet med Thoraya Obaid och det hon sade om långsamma förändringar

– Vi måste lära oss hur det fungerar här, sade Stefan Löfven.

Men är det ok att saudiska kvinnor också under överskådlig framtid förblir omyndiga?

– Nej. Jag vill att kvinnor ska vara jämställda på riktigt. Men jag måste respektera också när hon säger att det inte bara är att tro att man kan ta bort den här förmyndarskapsregeln, utan det går att förändra successivt.

– Om kvinnor här i Saudiarabien säger det, vem är jag då att säga att ni ska göra på ett annat sätt?, frågar Stefan Löfven.

Foto: Henrik MontgomeryLäkaren Thoraya Obaid och UD:s kabinettssekreterare Annika Söder. Foto: Henrik Montgomery/TT.Strax före lunch på söndagen togs Stefan Löfven emot av kung Salman i det kungliga palatset. Det är modernt och storslaget. Det var så mycket guld att det var svårt att fotografera, klagade TT:s fotograf Henrik Montgomery.

Det såg ut som statsministerns strategi under dagen var att uppmuntra alla framsteg som sker i demokratisk och feministisk riktning och undvika hårda ordval. Men Löfven kommer sannolikt att få kritik från dem som vill att Sverige ska höja rösten om brott mot mänskliga rättigheter och förtryck.

”Diktatur är ett styrelsesätt som innebär att en person eller en liten grupp människor har all makt.”, står det i Nationalencyklopedin.

Men Stefan Löfven vill inte kalla Saudiarabien, som styrs enväldigt av kungen och kungafamiljen, för diktatur.

– Du kan hålla på att sätta etiketter på länder, det ena hit och det andra tid, det nyttjar inte. Det viktiga om vi vill åstadkomma någon skillnad är att få till en dialog.

Efter intervjun och frågan om Saudiarabien är en diktatur kom statsministern fram till mig igen. Han hade en etikett att erbjuda.

– Absolut monarki, så står det i UD:s landfakta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.