Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lofven-vi-kan-vara-generationen-som-loser-klimatkrisen/

Världen

Löfven: Vi kan vara generationen som löser klimatkrisen

SSAB:s vd Martin Lindquist, Dalmias vd Mahendra Singhi, och Sveriges statsminister Stefan Löfven på FN:s klimatmöte. Foto: Drew Angerer/AFP

Stefan Löfven lyfte att klimatkrisen hotar de ungas framtid i sitt anförande under klimatmötet i FN. Han presenterade den nya grupp för industrins omställning som Sverige är med och leder. Beskedet att Sverige ökar bidraget till klimatfonden drog ner applåder.

Det dröjde ända till slutet av dagen innan Sverige som en av de sista länderna fick presentera sina åtaganden under FN:s klimatmöte i New York och en stressad moderator uppmanade alla att vara kortfattade.

Statsminister Stefan Löfven (S) inledde sitt anförande med att säga att klimatkrisen är en kris för mänskligheten och att när dagens unga är pensionärer riskerar de att leva i samhällen som saknar grundläggande funktioner som mat, vatten och land.

– Vi kan vara generationen som löser klimatkrisen, sa han.

Han tryckte på att det inte räcker med att bara lyssna på vetenskapen utan det krävs åtgärder, inte minst inom industrin som står för 30 procent av de globala utsläppen. Om vi flytta industrin från grå ekonomi till grön och få en fossilfri industri kan det leda till såväl tillväxt som nya jobb sa han och tog upp det svenska projektet Hybrit som exempel. Projektet har som målsättning att i ståltillverkningen byta ut kol mot vätgas och på så vis få bort dagens höga koldioxidutsläpp.

Stefan Löfven presenterade också det nya FN-stödda initiativet som Sverige fått i uppdrag att leda tillsammans med Indien. Initiativet är en ledningsgrupp som ska arbeta för att ställa om industrin mot minskade utsläpp och omfattar såväl länder som företag. Till de länder som redan har anslutit hör bland annat Argentina, Finland, Tyskland, Frankrike, Sydkorea. I gruppen ingår även en rad företag, till exempel Scania, SSAB, LKAB, Vattenfall, Mahindra och indiska cementföretag Dalmia.

Sveriges nya åtaganden i klimatarbetet fick applåder när det presenterades.

– Sverige är redan den största givaren till den gröna klimatfonden. Vi kommer att dubbla det bidraget, meddelade Stefan Löfven.

Han avslutade sitt anförande med att påpeka att alla måste göra sitt om en omställning ska ske och han välkomnade alla som ville vara med.

– Tillsammans kommer vi att tackla klimatförändringen, avslutade Stefan Löfven.

FN:s generalsekreterare António Guterres avslutade hela mötet med att tacka deltagarna för att de hade levererat konkreta löften och inte plattityder. Han tackade alla unga människor runt om i världen som engagerar sig och genom att pressa politiker ökar momentum i klimatfrågan. Han radade upp en rad av de beslut och löften som hade levererats under dagen, och välkomnade dem.

– Men vi har en lång väg att gå, vi är inte framme än. Vi behöver fler konkreta planer, mer ambitioner från länder och företag och vi behöver finansiella institutioner som väljer grön ekonomi och vi behöver pris på kol, sa António Guterres och fortsatte med en varning:

– Det stora antalet kolkraftverk som fortfarande planeras att byggas är ett hot mot oss alla och jag upprepar mitt krav att inga nya kolkraftverk ska byggas efter år 2020.

Han avslutade med att bjuda in till klimatmötet i Santiago i Chile i december med lite pepp.

– Vi kan vinna det här racet, ni kan räkna med mig i frontlinjen.