Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Löfvens Palestinabesked vållar oro på Israels UD

Sveriges erkännande av Palestina fortsätter att dominera israelisk och palestinsk debatt. Enligt Israels UD kommer Sveriges ambassadör i Tel Aviv Carl Magnus Nesser att kallas till Jerusalem för att ta emot en protest.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman, som häromdagen uteslöt fredsförhandlingar med den palestinske presidenten Mahmud Abbas, anser att statsminister Stefan Löfven inte begriper sig på Mellanöstern:

- Löfven borde begrunda att det är palestinierna som saboterat alla förhandlingar i tjugo års tid.

Sveriges ambassadör i Israel, Carl Magnus Nesser bekräftar för Dagens Nyheter att han är uppkallad till israeliska utrikesdepartementet i morgon, måndag.

– Jag har inte så mycket mer att säga om det just nu, sade Nesser till DN vid 13.30-tiden på söndagen och hänvisade till Utrikesdepartementet i Stockholm för vidare kommentarer.

Utrikesminister Margot Wallström säger till DN att hon väntade att det skulle bli en israelisk reaktion på det svenska beskedet.

– Vi är vana vid att det blir starka ord och en emotionell reaktion. Den kan jag förstå och respektera även om jag inte delar den.

Hon tror inte att beskedet kommer att få några allvarliga konsekvenser för relationerna mellan Sverige och Israel.

– Vi har bra relationer, och ska upprätthålla en bra dialog med både palestinierna och Israel, säger hon.

– Först får vi nu se vad de säger. Ambassadören har med sig det som är vår linje och våra motiv; att vi går före i EU-kretsen, och att detta är ett steg i rätt riktning mot en tvåstatslösning. När det nu sägs att det är för tidigt skulle jag säga att risken är att det för sent. Det är viktigt att vi tar ett initiativ som förhoppningsvis kan inspirera andra länder, säger Margot Wallström.

I lördags reagerade USA på Sveriges avsikt att erkänna Palestina med att det var för tidigt för ett internationellt erkännande. Då svarade Margot Wallström att det inte är USA som bestämmer Sveriges utrikespolitik.

Zehava Galon, som leder det vänsterliberala israeliska partiet Meretz, sade till Israels radio att hon hoppas att Sveriges beslut kommer att inspirera andra europeiska länder att erkänna Palestina.

På Radio Raya i Ramallah, det mest seriösa palestinska nyhetsorganet, spekulerade bedömare över om Sveriges schackdrag skall kunna bryta det långa diplomatiska dödläget och tvinga EU att börja agera i Palestinakonflikten.

Också Israels nyhetskanal öppnade söndagens morgonsändningar med analyser om och kring Sveriges agerande, som vållat verklig oro på Israels UD. Där fruktar man att Sveriges initiativ kommer att bryta isen och bana väg för andra länder, som Storbritannien, där en parlamentsvotering i ärendet stundar om ett par veckor. Spaniens socialistregering har redan gjort klart att man kommer att erkänna Palestina om man vinner nästa års val.

Palestiniernas glädje delas av det israeliska fredslägret, som inte är bortskämt med europeiska initiativ.

– Det här är en underbar nyhet! Också för oss israeler kan det här bli något stort, om det kan få världen att öppna ögonen och äntligen inse vad som händer här.

Det säger den israeliske veteranpolitikern Yossi Sarid till DN. Sarid, som i många år kämpade för att de israeliska socialdemokraterna skulle förhandla med palestinierna, var minister i flera regeringar under fredsprocessens år på 1990-talet.

Israel förre ambassadör i Turkiet och Sydafrika, den socialdemokratiske politikern Alon Liel, kritiserade USA och de svenska politiker som betecknat Stefan Löfvens beslut som förhastat:

– Förhastat? På vilken planet lever de? Tvärtom, spelet är nästan förlorat. Bosättningarna sprider sig med rekordfart och bägge parter i konflikten har deklarerat att de inte vill förhandla just nu. Bara resoluta initiativ utifrån kan rubba dödläget. Om Sverige kan dra med sig EU så kommer USA att följa efter, som i Sydafrikafrågan på 1980-talet. Först då går det att tvinga parterna att förhandla.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.