Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Lögner”, säger Putin om rysk inblandning i USA-val

Foto: Alexei Nikolsky/AP

På torsdagen fick den ryske presidenten Vladimir Putin en direkt fråga om Ryssland hade blandat sig i höstens presidentval i USA. Svaret:

– Läs mina läppar. Nej.

I USA utreds huruvida det förekom rysk inblandning i presidentvalet 2016, då Donald Trump besegrade Hillary Clinton.

På torsdagen uttalade sig Vladimir Putin i samband med ett möte i staden Arkhangelsk, rapporterar såväl CNN som den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti. På en direkt fråga om huruvida Ryssland hade blanda sig i det amerikanska valet svarade den ryske presidenten:

– Läs mina läppar. Nej.

Enligt CNN avfärdade han anklagelserna som ”påhitt och lögner”.

Vita huset uttalade i oktober att man var säker på att Ryssland stod bakom systematisk hackning av det Demokratiska partiet, bland annat ska man ha kommit åt tusentals e-postmeddelanden. I januari konstaterade amerikansk underrättelsetjänst att Putin-regeringen hade beordrat en kampanj för att försvaga Demokraternas presidentkandidat, Clinton.

Demokraternas Mark Warner, senator och ordförande för senatens underrättelsekommitté, har sagt att det kan ha funnits ”tusen nättroll som spridit falska nyheter” inför det amerikanska presidentvalet.

På torsdag, samma dag som Putins uttalande i Arkhangelsk, inleds förhör den amerikanska senatens underrättelsekommitté. Nästa vecka ska Jared Kushner, svärson till president Donald Trump, höras om sina kontakter med en rysk statlig bank som varit föremål för sanktioner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.