Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-27 13:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lokke-pa-vag-att-mota-drottningen-efter-valforlusten/

Världen

Løkke på väg att möta drottningen efter valförlusten

Avgående danska statsministern Lars Løkke Rasmussen på väg in för att möta drottningen efter valförlusten. Foto: Anders Hansson

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) har erkänt sig besegrad efter onsdagens folketingsval. På torsdagsförmiddagen möter han den danska statschefen, drottning Margrethe och kronprins Fredrik för att redogöra för den parlamentariska situationen. 

Lars Løkke Rasmussens blå block fick 79 mandat jämfört med de rödas 91 i tisdagens val, och blocket miste därmed sin majoritet i Folketinget.

Därför genomförs det en så kallad drottningrunda under förmiddagen, där Løkke möter drottning Margrethe och kronprins Fredrik för att redogöra för den parlamentariska situationen.

Drottningrundan liknar en svensk talmansrunda. Sannolikt kommer drottningen kalla in alla enskilda partier till samtal under dagen och sondera förutsättningarna för att bilda regering.

Därefter kan hon antingen ge den person med flest mandat bakom sig i uppdrag att leda regeringsförhandlingar, eller själv ge någon i uppdrag att bilda regering med sig själv som statsminister.

Misslyckas försöken stundar en andra drottningrunda.