Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lökke utlyser val

På slaget klockan 11 kom Lars Lökke Rasmussen ut på trappan till statsministerresidenset Marienborg. Han höll ett kortare anförande och bekräftade att valet blir den 15 september.

– Världen är drabbad av osäkerhet. Vi har klarat oss bättre än vad man kunnat vänta, sade statsministern och berömde Venstre-Konservative-regeringens politik under tio år.

– Vi har ordning i räkenskaperna, fortsatte statsministern och berömde också samarbetet med stödpartiet Dansk folkeparti.

– Men vi behöver en bredare plattform för den ekonomiska politik som behövs de närmaste åren, inte orealistiska politiska drömmar. Jag har därför meddelat drottning Margrethe att det blir val den 15 september. Jag önskar alla danskar ett gott val, avslutade Lökke Rasmussen utan att svara på frågor.

I sin motivering till att utlysa valet just nu sade statsministern att parlamentet, folketinget, ska "vara varma i kläderna" när folketinget samlas 1 oktober.

Han lade också kursen ut för de två veckors valkamp som nu stundar.

– Lösningen är inte skuldsättning och högre skatter. Lösningen är i stället den ansvarsfulla ekonomiska politik som ”som gjort Danmark till ett av de tryggaste länderna i världen.”

I bakgrunden finns också det rekordstora budgetunderskottet på 85 miljarder danska kronor.

Om valet hölls i dag skulle det röda blocket få en majoritet med 53,7 procent mot 47,2 procent för det borgerliga blocket. Det visar en mätning gjord av Voxmeter för Ritzau.

Mätningen har en felmarginal på 2,8 procent åt vardera hållet. Utfrågningen av tusentalet personer över 18 år gjordes under perioden 15-19 augusti.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.