Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-19 18:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/london-stanger-tunnelbanestationer-och-kallar-in-reservsoldater/

VÄRLDEN

London stänger tunnelbanestationer och kallar in reservsoldater

Tunnelbanestationen Borough i London på torsdagsmorgonen.
Tunnelbanestationen Borough i London på torsdagsmorgonen. Foto: Vickie Flores/TT

Mångmiljonstaden London kan vara på väg att mer eller mindre slå igen. Redan har flera tunnelbanestationer stängts och trafiken har tunnats ut.

Premiärminister Boris Johnson ska hålla krismöte med sin stab samtidigt som reserver i brittiska militären kallas in.

Det nya coronaviruset sprids snabbare i London än i någon annan del av Storbritannien. Därför är regeringen och det lokala styret på väg att vidta kraftiga åtgärder för att minska smittspridningen.

På torsdagsmorgonen hade 40 tunnelbanestationer stängt. På fredagen stängs en linje, Waterloo & City line, liksom all nattrafik. Tåg och bussar går dessutom mer sällan än vanligt.

Londons borgmästare Sadiq Khan säger att trafiken kommer att minska påtagligt framöver och att fler måste sluta använda kollektivtrafiken.

– Människor ska bara resa om de absolut måste. Jag vill se att fler Londonbor följer experternas råd, säger Khan till ITV News.

https://twitter.com/itvlondon/status/1240613028388798464

Brittiska regeringen har rekommenderat folk att inte besöka restauranger och pubar, men inte utfärdat ett strikt förbud. Från fredag kommer allmänna skolor att stänga och Boris Johnson uppmanar de privata skolorna att göra samma sak.

Inom regeringen utarbetas nu en katastrofplan för London. Boris Johnson ska sitta i krismöte under dagen. Besked om åtgärder väntas senare i dag.

En talesperson för regeringen hävdade på torsdagsmorgonen att London inte skulle stängas ned och att det fortsatt ska kunna gå att ta sig till och från mångmiljonstaden, som är ett av världens finansiella centrum.

Men flera brittiska medier rapporterar att långtgående åtgärder förbereds, som att förbjuda folksamlingar. Brittiska livsmedelskedjor har begärt att polisen hjälper till med ordningen om London stänger ned, rapporterar Reuters. Redan bråkar kunderna om att få sista konservbrukarna, vattenflaskorna och toalettpappren som finns på hyllorna. Detta trots att branschen försäkrat att lagren räcker.

Tomt på brödhyllan hos Sainsbury's i Leeds.
Tomt på brödhyllan hos Sainsbury's i Leeds. Foto: Andrew McCaren/TT

Även i övriga Storbritannien drar tåg- och bussföretaget ner på trafiken. Största bussföretaget National Express har från och med fredag en turlista som är likvärdig med turtätheten på juldagen, vilket betyder 80 procent mindre kapacitet.

Utöver åtgärderna att begränsa transporter kommer Storbritannien att kraftigt öka antalet personer som testas för nya coronaviruset. I dag görs cirka 7.500 tester varje dag. Boris Johnson lovar att inom en månad ska antalet vara 25.000. Utöver de sjuka ska anställda inom sjukvården prioriteras.

Läs mer: Nästan alla döda i Italien hade underliggande sjukdomar

Läs mer: Så blev skidparadiset i Alperna en hemlig smitthärd för svenskar

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt