Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Londonbo ljög om att hustru och barn omkom i höghusbranden – fälld för bedrägeri

Det utbrända höghuset Grenfell Tower. Den fällda bedragaren bodde inte där, utan på ett helt annat håll i London.
Det utbrända höghuset Grenfell Tower. Den fällda bedragaren bodde inte där, utan på ett helt annat håll i London. Other: Matt Dunham/AP

En 53-årig Londonbo som falskt angav att hans hustru och son omkom i branden i höghuset Grenfell Tower i London har dömts till 21 månaders fängelse för bedrägeri. Mannen fick ut cirka 12.500 pund, motsvarande 140.000 kronor, från fonder avsedda för katastrofens offer.

Hans historia, som inte hade någonting med verkligheten att göra, höll under två veckors tid. 52-åringen hann då bland annat hälsa på prins Charles, då kungligheten i möten med myndigheter och offer informerade sig om händelseförloppet den 14 juni förra året, då det drygt 67 meter höga huset totalförstördes och 70 personer omkom och 74 skadades.

Mannen hävdade att han tillsammans med hustrun och sonen flydde nerför höghusets trapphus, där de tvingades ”kliva över kroppar”. Nere på elfte våningen upptäckte pappan att mor och son inte längre syntes till bakom honom, uppgav han i en intervju för nyhets-tv-kanalen Sky News.

Reportern Charlotte Lomas, som gjorde tv-intervjun, berättar att hon med stor förvåning reagerade på vad han sa:

– Jag frågade honom: ’Du vände dig om och kunde inte se dem?’ Och han svarade: ’Nej, jag hade tappat bort dem.’ Jag kunde inte förstå det han sa, det var så chockerande.

Lomas antog att mannen då hade fått veta att hans fru och son hade identifierats som omkomna och att han var upprörd. Senare fick hon veta att han gripits, misstänkt för bedrägeri, rapporterar tidningen The Guardian.

52-åringen avslöjades som lögnare då han på frågor om var familjen hade bott angav flera olika lägenhetsnummer, varav vissa inte existerade och ett tillhörde ett av brandens verkliga offer.

Intervjun, som aldrig sändes, gjordes i ett hotellrum som 52-åringen fått sig tilldelat utifrån den falska historia han lagt fram för personal vid ett hjälpcenter. Lomas beskriver ett rum proppat med donerade lådor, innehållande kläder, skor och medicin, som mannen fått ta emot från välgörenhetsorganisationer.

Under rättegången har det kommit fram att 52-åringen, som på 80-talet invandrade till Storbritannien från Vietnam, fällts för 56 brott vid 28 tillfällen. Det har handlat om stöld, bedrägerier, mordbrand och åsamkande av grov kroppsskada.

Då domen lästes upp sade domaren Philip Bartle att han inte godtar den åtalades försvar för sitt handlande, där försvaret utifrån en psykologs rapport lyft fram att 52-åringen – med konstaterad extremt låg intelligenskvot – känt sig isolerad och att han med ”en utsträckt hand” försökte få samhällets omvårdnad, skriver Sky News.

– Jag är säker på – från det jag sett här – att ni, trots er låga intelligens, väl visste vad ni gjorde. Ni visste att ni utnyttjade de verkliga offren under denna så fruktansvärda tid, efter denna så fruktansvärda tragedi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.