Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/londonpolisen-klipper-sonder-klimataktivisternas-talt/

Världen

Londonpolisen klipper sönder klimataktivisternas tält

Polisen bär bort ett av tälten. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Klimataktivisterna har slagit läger mitt i London. Nu har polisen börjat klippa ut dem ur tälten – de som inte flyttar på sig riskerar att gripas. 

– Vi som grupp bestämmer själva när vi ska flytta på oss, och vi kommer inte att låta polisen bestämma när, säger demonstranten Mike Gumn.

Hundratals aktivister har gripits i den brittiska huvudstaden sedan nätverket Extinction Rebellion inledde sina protester på måndagen. Nätverket har utlyst två globala klimatveckor med civil olydnad för att få till stånd en omedelbar minskning av koldioxidutsläppen. 

I London har de ockuperat gator och broar samt limmat fast sig vid bilar. Natten till tisdagen sov hundratals aktivister i tält i centrala London. Bilder från vägar kring Trafalgar Square visar hur poliser klipper upp tält medan aktivister sitter kvar i dem och hur personer som sitter på vägar bärs bort. 

Polisen har nu börjat klippa ut campande aktivister ur tälten med sax, eftersom de blockerar gator och hindrar trafiken. De som inte flyttar sig till det auktoriserade protestområdet vid Trafalgar Square riskerar att gripas. 

”Met (Londonpolisen reds. anm.) anser att den här åtgärden är nödvändig för att förhindra att demonstrationerna orsakar allvarliga störningar i samhället. De som inte rättar sig efter förhållandena kan gripas och åtalas”, uppger Londonpolisen i ett uttalande enligt Sky News

Tältande aktivister i Whitehall i London. Foto: Alastair Grant

Men många av aktivisterna verkar vara inställda på att stanna kvar länge för att protestera. 

– Jag har ett jobb, jag har tagit ledigt för att vara här. Jag skulle hellre vara med min familj, säger 33-åriga Mike Gumn från Bristol som menar att aktivisterna är långt ifrån en enhetlig grupp:

– Inte bara människor som man skulle kalla för hippies. 

Han menar att gruppen själv avgör när de ska flytta på sig – inte polisen. 

– Jag vill inte bli gripen, men om det händer när jag utövar min rätt att demonstrera för att ge mina barn ett bra liv, så kommer jag att ta smällen. 

Under måndagen greps 319 personer i samband med protesterna, vid 17-tiden på tisdagen var antalet uppe i 152.

En aktivist släpas bort av polis. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Läs mer: 

Hundratals gripna under klimatprotester i London