Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 07:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/londons-borgmastare-nobbar-donald-trump/

Världen

Londons borgmästare nobbar Donald Trump

USA:s premiärminister Donald Trump och Londons borgmästare Sadiq Khan. Foto: Alex Brandon/AP, Chris Maluszynski/Moment/Institute

Londons borgmästare Sadiq Khan sällar sig nu till de som kritiserar USA:s president Donald Trump när denne besöker Storbritannien i sommar:

– Trump är inte i samma klass som Bush och Obama, säger Khan i en intervju.

Rätta artikel

Sadiq Khan har länge varit en tydlig kritiker av den amerikanske presidenten. Och Donald Trump har vid flera tillfällen kritiserat Khan och anklagat honom för att göra ett dåligt jobb när det gäller att bekämpa terrorismen och kallat Khan ”patetisk”.

Khan har å sin sida sagt att Donald Trump ”inte är välkommen hit” när Donald Trump gjorde ett kort besök i Storbritannien den 13 juli 2018.

När den amerikanske presidenten nu åter besöker Storbritannien, och än en gång ska träffa drottning Elizabeth den 3 juni, har Sadiq Khan gjort klart att han inte kommer att delta i den middag som drottningen anordnar.

– Historien visar att endast två presidenter har genomfört ett statsbesök. Jag tycker inte att president Trump är i samma klass som dessa, sa Khan med hänvisning till George W. Bushs besök 2003 och Barack Obamas besök 2011.

Khan har sedan en tid polisbevakning dygnet runt efter det att han mottagit en rad hot via sociala medier.

Sedan tidigare har Labourledaren Jeremy Corbyn avböjt en inbjudan att delta i drottningens middag.

– Theresa May borde inte rulla ut röda mattan för att hedra en president som river upp viktiga internationella avtal, ställer sig bakom de som förnekar klimatförändringarna och använder sig av rasistiska och kvinnohatande sätt att uttrycka sig, sa Corbyn i slutet av april.

En rad parlamentsledamöter har också inlett en kampanj för att hindra Donald Trump från att få tala i parlamentet.

Premiärminister Theresa May å sin sida har bekräftat att hon kommer att träffa presidenten för samtal och att hon vill hylla de båda ländernas djupt rotade historia och ett ”varaktigt partnerskap”.