Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Londons borgmästare sätter press på Google

Londons borgmästare Sadiq Khan.
Londons borgmästare Sadiq Khan. Foto: Mark Earthy

Londons borgmästare Sadiq Khan pressade både Storbritanniens regering och de stora it-företagen att ta ett större ansvar för vad som sker på internet, under ett tal på tech-konferensen South by South West, uppger The Guardian.

Khan var den första brittiska politiker som talade på tech-festivalen South by South West som hålls i Austin, Texas. I sitt tal anklagade Khan den brittiska regeringen för att inte ta sitt ansvar genom att låta de stora it-företagen verka utan regleringar, uppger The Guardian

Under sitt tal läste Londons borgmästare Sadiq Khan upp hotfulla och rasistiska meddelanden han fått. I meddelandena kallades han bland annat ”muslimsk terrorist” och han berättade att han flera gånger hotats till livet. 

– Vad händer när unga pojkar och flickor som är från en minoritet ser dessa inlägg? Eller någon som vill bli politiker? Tänk också på de kvinnor och flickor som drivs bort från dessa plattformar, och gör att vi går tillbaka i vår långa strid för jämställdhet mellan könen, sa Sadiq Khan i sitt tal. 

Läs mer: Förintelsesökning på Google leder till nazistpropaganda 

It-företagen måste ta ett större ansvar för vilken effekt de har på samhället, menar Khan. Han sa att inget företag eller industri någonsin ska tro att de står över lokala lagar och regler som är satta genom en demokratisk process. 

Om Facebook, Twitter och andra plattformar inte tar ett större ansvar menar Khan att man bör sätta in regelverk som liknar Tysklands. 

Enligt de tyska lagarna kan böter delas ut till de företag som inte tar bort hatiska inlägg, falska nyheter och annat illegalt material tillräckligt snabbt. 

Läs mer: Öppet brev till Morgan Johansson efter Youtube-hoten: ”Ta kontakt med Google” 

– Sociala medier har redan en juridisk plikt att ta bort innehåll som bryter mot lokala lagar. Men detta händer inte alltid och ofta inte tillräckligt fort. Med de stora resurser och det stora kunnande som finns i dessa företag är jag säker på att detta kan göras bättre, säger Khan. 

I Sverige har både domare och medier satt press på it-företagen att ta ett större ansvar för vad som publiceras på internet. Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter sa i helgen att hon vill riksdagens konstitutionsutskott ska kalla bland andra Google och Facebook till förhör.

Läs mer: Kritiken mot Google de senaste veckorna

Den senaste tidens kritik mot it-företagen har föranletts av många avslöjanden om hat och hot som tillåts spridas på bland annat Googles många plattformar. 

Bloggar och konton på plattformar som Youtube och Facebook har framfört hat och hot utan att de ansvariga företagen har agerat. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.