Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Luftföroreningar kräver miljoner liv varje år

Peking, Kina.
Peking, Kina. Foto: Andy Wong/AP

Mer än 5,5 miljoner människor dör varje år av sjukdomar relaterade till luftföroreningar, uppger brittiska BBC som tagit del av WHO-rapporten ”Global påverkan av sjukdomar”.

Värst är det i tillväxtländerna Kina och Indien, där kolkraftverk, avgaser och skogsbränning är bland de största skurkarna.

– Under en dålig dag i Peking eller Delhi är halten av partiklar i luften (PM 2,5) högre än 300 mikrogram per kubikmeter, säger Dan Greenbaum vid Hälsoeffektinstitutet i Boston, USA, till BBC.

Siffran kan jämföras med Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendation på ett högsta värde på 25 mikrogram.

Enligt studien dör fler människor i världen på grund av luftföroreningar, än vad de gör av undernäring, fetma, droger och oskyddat sex.

– I USA vet vi att för varje dollar spenderad på att förbättra luftkvalitén får vi mellan 4 och 30 dollar tillbaka i form av minskade hälsorisker, säger Greenbaum.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.