Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-23 18:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/luftfororeningar-stanger-hundratals-skolor-i-bangkok/

Världen

Luftföroreningar stänger hundratals skolor i Bangkok

Bangkok 28 januari 2019. Foto: Romeo Gacad/AFP

Närmare 440 skolor i Bangkok har fått stänga på grund av den dåliga luftkvaliteten i den thailändska huvudstaden. Enligt miljöorganisationen Greenpeace är luftföroreningar i staden de värsta i landets historia. 

Katarina Lagerwall
Rätta artikel

– Den hotar människors liv, påverkar produktiviteten och sänker statusen för en av världens populäraste städer, säger Greenpeace Thailandschef Tara Buakamsri till AP.

I flera veckor har Bangkok varit inbäddad i en gråaktig smog i en aldrig tidigare skådad omfattning, skriver Bangkok Post. Hälsofarliga nivåer har uppmätts och skapat rusning efter ansiktsmasker som sålt slut i flera butiker.

Myndigheterna i landet uppmanar nu barn, äldre, gravida och sjuka att hålla sig inomhus på grund av den höga andelen luftpartiklar som är mindre än 2,5 mikrometer. Partiklar av den storleken är den skadligaste kategorin, och innefattar nitrater som kan tränga in i blodomloppet om de andas in.

Tre av fyra distrikt i Bangkok är allvarligt utsatta för smog och på onsdagen stängdes alla 437 statliga skolor. 

- Situationen förblir kritisk fram till 3 och 4 februari, så jag beslutade att stänga skolorna, säger Bangkoks guvernör Aswin Kwanmuang till Bangkok Post.

Myndigheterna vädjar till människor att inte använda diesel- eller bensindrivna fordon, att inte elda utomhus  och att inte bränna rökelsepinnar eller papper under den stundande kinesiska nyårsfesten.

Föroreningarna har mötts av stor oro hos invånarna i staden som anser att myndigheternas åtgärder är långt ifrån tillräckliga. De har bland annat försökt provocera fram regn och skickat upp drönare med lösningar för att minska de skadliga partiklarna. Nederbörd kan skapas genom att strö ut exempelvis saltet silverjodid eller kolsyresnö över molnen från flygplan.

Kritiker menar att den dåliga luftkvaliteten beror på att utsläppsreglerna för fordon inte upprätthålls, dålig stadsplanering och bristen på grönområden. 

Enligt Greenpeace var luftföroreningarna i Bangkok mellan 1 januari och 21 februari förra året de värsta i landets historia. Något som i nuläget ser ut att upprepas med än värre resultat.