Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Lugn första natt efter eldupphöret

En del av syriska Homs.
En del av syriska Homs. Foto: Martial Trezzini/AP

Striderna har upphört på flera platser i Syrien efter att vapenvilan inleddes klockan 23.00 på fredagen. Från staden Aleppo, huvudstaden Damaskus och provinserna Homs och Hama rapporteras att vapnen tystnat. Enligt FN:s sändebud Staffan de Mistura har det skett ett brott mot vapenvilan, som utreds.

Rapporterna om att vapenvilan inledningsvis verkar respekteras kommer både från FN-personal, från reportrar på plats och från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

Efter att Ryssland intensifierat bombningarna inför att vapenvilan skulle träda i kraft, tystnade sedan vapnen vid midnatt lokal tid.

Tidigt på lördagsmorgonen verkade överenskommelsen i stort sett hålla, även om FN-sändebudet Staffan de Mistura rapporterar ett brott mot vapenvilan, som ska utredas.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet hördes ännu skottlossnig i Aleppo efter att vapenvilan inträtt, medan krigshandlingarna avbrutits på andra platser, skriver BBC.

Senare på lördagseftermiddagen ska en arbetsgrupp i Géneve utvärdera resultatet av vapenvilan, enligt CNN.

– Vad som är viktigt nu är att det blir en verklig förändring på marken för att minska det syriska folkets lidande, sade FN-chefen Ban Ki-Moon i ett skriftligt uttalande.

Foto: Martial Trezzini/APStaffan de Mistura. Foto: Marital Trezzini/AP

Huvudsyftet med vapenvilan är att rädda civilbefolkningen som är fast i krigsområden. I FN-resolutionen om eldupphöret pekas ett 30-tal områden ut som är i desperat behov av hjälp. Bland annat handlar det om flera förorter till Aleppo, och staden Deir al-Zour som belägrats av Islamiska staten.

Vapenvilan omfattar regim- och rebellstyrkor, men inte terrorsekten Islamiska staten eller al-Nusrafronten, som har kopplingar till al-Qaida.

Uppåt 100 olika rebellgrupper har gått med på vapenvilan.

Överenskommelsen har förhandlats fram av USA och Ryssland, och fredssamtalen kommer att återupptas den 7 mars om vapenvilan håller.

De tidigare förhandlingarna i Genéve kollapsade i början av februari utan att ha lett fram till något.

Staffan de Mistura väntar sig åtskilliga försök att underminera fredsprocessen.

– Det här fortsätter att vara en komplicerad, smärtsam process, men ingenting är omöjligt, särskilt inte nu, sade han på videolänk till FN:s säkerhetsråd, enligt BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.