Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lugn kväll i Storbritannien

Ännu vid ettiden natten mot torsdag svensk tid rådde det lugn i de städer som skakats av upplopp och kravaller i Storbritannien de senaste dagarna. Fler än 20.000 poliser har satts in och i flera av städerna rådet närmast ett belägringstillstånd.

I Manchester och i förorten Salford har ett tusen poliser placerats på gatorna och i Birmingham patrullerar 6.000 poliser, skriver The Guardian. Helikoptrar flyger över staden och hela centrum är avspärrat för fordonstrafik. Rapporter från de båda städerna säger att det råder lugn och att inga plundrare har setts till.

Också i Eltham i sydöstra London har en omfattande polisstyrka satts in och även där råder ett lugn, även om det betecknas som spänt av Sky News utsända. Flera hundra personer har skingrats av polisen som uppträder i kravallutrustning men också i vanlig polisuniform. Enligt Reuters ska omkring 16.000 poliser befinna sig på gatorna i London i natt.

Storbritanniens premiärminister David Cameron sa på onsdagen att samhället nu måste ”slå tillbaka” och att alla medel som står till buds kommer att användas för att komma till rätta med de kravaller som under fyra dagar har skakat brittiska städer.

Den stora polisstyrkan var ett sådant sätt.

En annan av de åtgärder som har vidtagits är att hålla domstolarna öppna dygnet runt för att så snabbt som möjligt pröva och, om så blir fallet, döma de omkring tusen personer som gripits.

Många invånare har också tagit egna initiativ för att skydda sina kvarter och gått ut på gatorna för att hålla plundrare borta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.