Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 02:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lukasjenko-forsoker-sitta-pa-tva-stolar-samtidigt/

Världen

Lukasjenko försöker sitta på två stolar samtidigt

Aleksandr Lukasjenko tillsammans med Vladimir Putin i St. Petersburg Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Belarus, Europas sista diktatur, håller parlamentsval på söndag. Det är ett spel för gallerierna. Men genom att släppa igenom ett minimalt antal oppositionella hoppas president Aleksandr Lukasjenko upprätthålla relationerna till EU. 

Sedan Aleksandr Lukasjenko blev president år 1994 har inte ett enda fritt val hållits i Belarus. Oppositionella förföljs och tvingas i landsflykt, det fria ordet är hårt kringskuret.

Samtidigt har diktatorn Lukasjenko hela tiden försökt hålla kanalen öppen till EU. Han behöver Bryssel för att stå emot Moskva, och tvärtom. Belarus befinner sig i tullunion med Ryssland och är formellt mycket nära lierat med Moskva, men i praktiken har Lukasjenko satt sig på bakhasorna varje gång Ryssland försöker knyta landet ännu närmare. 

Efter mer eller mindre djupfrysta EU-relationer i början av 2010-talet kom en period av blidväder 2015, då Lukasjenko lättade på tumskruvarna för att bygga broar till EU. År 2017 fattade Lukasjenko det överraskande beslutet att tillåta EU-medborgare att visumfritt resa till Belarus under högst 30 dagar. Belarusiska medborgare behöver dock fortfarande visum för att resa till EU, men förenklade procedurer ska introduceras i höst. 

Oppositionen deltar inte i valet för att vinna

I den här situationen är det viktigt för Lukasjenko att kunna visa upp åtminstone några oppositionella i parlamentet. Det är därför troligt att ett mindre antal släpps igenom i valet, men deras möjligheter att påverka minimala.

– Oppositionen deltar inte i valet för att vinna. Målet är att påminna folk om att man existerar och samtidigt få en möjlighet att avslöja valfusk, skriver Artiom Sjraibman, belarusisk journalist och kommentator, i en analys för tankesmedjan Carnegie.

Samtidigt är president Lukasjenko hårt pressad av Ryssland, som i flera år har tryckt på för att integrationen mellan Ryssland och Belarus ska fördjupas. Länderna har redan ett gemensamt tull- och gränsväsende, men i praktiken fungerar det inte. Om man flyger till Moskva via Minsk får man passet kontrollerat och stämplat två gånger, trots att det formellt borde fungera på samma sätt som inom Schengenområdet. Länderna litar helt enkelt inte på varandra.

Inför parlamentsvalet har Lukasjenko kritiserat Ryssland för att gränssamarbetet har visat sig bli dyrt för Belarus.

– Vi blir hela tiden kritiserade för att vi lever på andras bekostnad. Men då måste man räkna efter och se hur mycket vår gemensamma gräns kostar oss. I dag samarbetar vi med Ryssland från Östersjön till Svarta havet, det kostar en massa pengar. Och vi anklagas för att utnyttja andra! sade Lukasjenko nyligen under ett möte med belarusiska säkerhetsrådet.

Valaffischer i Minsk. Foto: Sergei Gapon/AFP

Det är ingen tillfällighet att Lukasjenko fäller en sådan kommentar just nu. Inför parlamentsvalet är det viktigt för honom att framstå som stark och rådig gentemot Ryssland, ett land som i praktiken håller hans regim under armarna. 

Valfusket under söndagens val kommer med stor sannolikhet att bli massivt. Valfunktionärernas uppgift är inte bara att se till att regimvänliga kandidater får en överväldigande majoritet av rösterna. De måste dessutom få upp valdeltagandet på en acceptabel nivå, något som är en grannlaga operation. 

– Inför valet brukar regimen lätta på tumskruvarna. Efter valet drar de åt. Man vet aldrig vad man har att vänta sig. Det är skrämmande, säger en anonym belarusisk människorättsaktivist till människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) är på plats för att övervaka valet.