Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lukasjenkos-framste-rival-frihetsberovad/

Världen

Lukasjenkos främste rival frihetsberövad

Bankmannen Viktor Babaryko uppges ha frihetsberövats.
Bankmannen Viktor Babaryko uppges ha frihetsberövats. Foto: Sergei Gapon/AFP

Den belarusiska oppositionelle politikern Viktor Babaryko har frihetsberövats, uppger hans advokater.

Bankmannen Babaryko anses vara president Aleksandr Lukasjenkos främste rival inför presidentvalet i augusti.

TT Text

Babarykos advokater har inte tillåtits medverka under förhören med honom, som sker efter en rad tillslag mot oppositionella i den auktoritära staten den senaste tiden.

– Det här är ett uppenbart brott mot den konstitutionella rätten till ett försvar, säger en av Babarykovs advokater till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt myndigheterna misstänks han för skattefusk och penningtvätt. Tillslag har skett mot företag som har anknytning till Babarykov, som sagt att syftet är att avskräcka honom från att utmana Lukasjenko i valet.

Nyligen dömdes oppositionsledaren Mikola Statkevitj till två kortare fängelsestraff efter anklagelser om att han organiserat ett otillåtet möte i huvudstaden Minsk.

Ytterligare en potentiell motkandidat i presidentvalet, Svetlana Tikhanouskaja, uppger att hon mottagit hot om att hennes barn ska kidnappas. Hon avser dock fortfarande att kandidera, skriver Reuters.

Ingen oppositionell kandidat har registrerats formellt.

Få bedömare tror att någon av kandidaterna har en realistisk chans att utmana presidenten. Men Lukasjenko, som tillåtit få oppositionella yttringar sedan han tog makten i den forna sovjetrepubliken 1994, står just nu inför en av sina största politiska utmaningar. Tusentals människor har deltagit i manifestationer till stöd för oppositionskandidater den senaste tiden.

I parlamentsvalet i november vann oppositionen inte en enda plats. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) konstaterade att valet var odemokratiskt. Det dystra beskedet kom dock inte oväntat. OSSE har dömt ut samtliga val i Belarus som odemokratiska.

Presidentvalet hålls den 9 augusti.

Läs mer: 

Presidenter hjälper till att sprida coronamyter 

Ämnen i artikeln

Belarus
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt