Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Lula: Domen är inte slutet på min era

01:31. Den enorma korruptionshärvan i Brasilien har skördat sitt mest framstående offer hittills – Brasiliens populäre expresident Luiz Inácio Lula da Silva.

RIO DE JANEIRO. Toppkandidaten inför nästa års presidentval i Brasilien, Lula da Silva, avfärdar domslutet om att sända honom till nästan tio års fängelse för korruption.

– Det här är ett sätt att sätta stopp för min politiska karriär, sade Lula da Silva på en presskonferens i São Paulo.

Den före detta presidenten, som är Brasiliens mest populära politiker, har svårt att smälta att domen på 300 sidor inte har ett enda bevis för att han tagit emot en lägenhet av ett korrupt byggbolag. Det enda som talar för domarens sak är ett vittnesmål från byggbolagets direktör som hävdar att Lula da Silvas avlidna hustru varit intresserad av lägenheten och besökt den två gånger.

Några dokument som visar att lägenheten är överförd till henne eller Lula da Silvas finns inte.

– Jag hade varit gladare om jag blivit dömd med bevis, sade Lula da Silva.

Vad som försvagar domslutet är att huvudvittnet själv står anklagad för korruption och har erbjudits straffeftergifter mot att han hjälper domaren att bevisa att Lula da Silva är skyldig.

– Jag kan inte förstå hur någon kan skriva en dom på över 300 sidor utan att ha något att komma med, sade Lula da Silva som leder opinionsundersökningarna stort inför nästa års presidentval.

Om det varit val i Brasilien i dag hade han utan större problem blivit landets president för tredje gången. Anledningen till hans höga popularitet bottnar inte enbart i att väljarna har överseende med korrupta politiker utan att Lula da Silva är den ende av Brasiliens ledande politiker som fortfarande försöker jämna ut orättvisorna i ett av världens mest orättvisa länder.

– Den som tror att detta domslut innebär slutet på min era är fel ute. De enda som har rätt att besluta om mitt slut är det brasilianska folket, sa Lula da Silva under presskonferens.

De enda som har rätt att besluta om mitt slut är det brasilianska folket.

Domaren viftar bort den före detta presidentens kritik och menar att Lula har spelat en central roll i korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras och att han fått en lägenhet av byggbolaget som tack för att han hjälpt byggbolaget att vinna kontrakt med oljebolaget.

Många tror på domarens version och menar att även om det inte finns några konkreta bevis mot Lula så kände han till korruptionshärvan kring bolaget och lät den ske utan att ingripa.

Läs mer: Ex-presidenten dömd för korruption till 9,5 års fängelse

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.