Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lulas öde visar världen att det inte går att lita på Brasilien

Lula da Silva 2017.
Lula da Silva 2017. Foto: Evaristo Sa/AFP

För en utomstående måste det vara svårt att ta in. Hur kan Brasiliens mest omtyckta politiker gå från att ha varit älskad av 90 procent av befolkningen till att kastas i fängelse till applåder från landets elit? Svaren finns i landets psyke och historia.

När den före detta fackföreningsledaren Lula da Silva valdes till Brasiliens president 2002 blev han första president i världen som gått från den absoluta bottnen till toppen. Ingen annan president har som Lula da Silva svultit som barn och ändå nått landets främsta ämbete. Hans livshistoria charmade världens ledare som stod i kö för att träffa honom. Under Lulas åtta år vid makten uppnådde Brasilien mycket av det som landet velat ända sedan industrialiseringen. Brasilien blev en global spelare som var aktuell för ett permanent medlemskap i FN:s säkerhetsråd, ekonomin växte med 7,5 procent om året och brasilianska centralbanken lånade ut pengar till EU under Eurokrisen 2008.

Under ett möte med G20-länderna i London 2009 utnämnde Barack Obama sin brasilianska kollega till ”världens mest omtyckta politiker”. Lula, som inte kan engelska, blev så ställd att det tog honom tid att förstå komplimangen. När den före detta metallarbetaren avgick året efter hade han de högsta opinionssiffrorna som en president haft i Brasilien. 90 procent av befolkningen var belåtna med hans sätt att styra landet.

Misstaget Lula gjorde var att han inte satte stopp för den ohämmade korruptionen som landets politiska elit sysslat med ända sedan republiken grundades 1889. För att privata företag ska vinna statliga upphandlingar måste de betala politikerna. Fråga byggbolaget Skanska som misstänks ha betalat miljontals kronor för att vinna en upphandling om att anlägga en gasledning i Amazonas. Lula da Silva satte inte stopp för den korruptionen och får nu betala priset.

Läs mer: Lula ska sättas i fängelse under fredagen

Att han själv inte berikat sig spelar ingen roll. Det enda åklagarna hittat på honom är en strandlägenhet som han och hans fru erbjöds av ett byggbolag i utbyte mot statliga kontrakt. Lula har inte satt sin fot i lägenheten, den står inte i hans namn och är inte värd särskilt mycket pengar. Det är ändå den lägenheten som är åklagarens bevis på att Lula styrde korruptionssystemet under sin tid vid makten. 

Att bevisningen håller ända upp i Högsta domstolen vittnar hur politiserat det brasilianska rättsväsendet blivit. Domarna tror att de avskaffat korruptionen genom att fängsla Lula, medan de i själv verket berättar för omvärlden att det inte längre går att lita på Brasilien. Investerare flyr landet och få länder väntas rösta för Brasiliens kampanj att få en icke permanent plats i FN:s säkerhetsråd under perioden 2022 och 2023.

Det finns bandupptagningar som visar när den nuvarande presidenten Michel Temer gör upp betalningar på miljontals kronor i en korruptionsaffär, men han har friats från anklagelser av parlamentet. Även hans allierade har klarat sig undan rättvisan. Det är därför som domen mot Lula da Silva anses vara politisk motiverad.

Brasiliens konservativa partier, som inte styrt landet på nästan tjugo år, är desperata på att komma tillbaka. De är också trötta på den sociala politik som gjort att svarta brasilianare fått tillträde till  universiteten, att hembiträden omfattas av arbetsrätten och att landets arbetarklass har råd att flyga. Lula lyfte upp mot 50 miljoner människor, en fjärdedel av befolkningen, ur fattigdom, och förnedras nu genom att sättas i fängelse.

Klasshatet är starkare än någonsin och den polariserade debatten gör att Brasilien återigen hamnat i det psykiska tillstånd som mer än något annat bestämmer landet. Brasilien är bipolärt och kan inte hitta en medelväg. Det är antingen eller. Svart eller vitt. För tio år sedan älskades Lula. Nu hatas han.

Tre triumfer för Lula

• 2003 – Lula leder ett uppror inom WTO under ett toppmöte i Cancún. För första gången går världens utvecklingsländer samman och utmanar USA och Europa.

• 2005 – Lula motsätter sig det amerikanska frihandelsavtalet Free Trade Area of the Americas och får alla sydamerikanska länder att avsluta förhandlingarna med USA.

• 2010 – Tillsammans med Kina, Indien, Ryssland och Sydafrika bildar Lula da Silva den handelspolitiska gruppen Brics som har som mål att bli en större ekonomisk kraft än USA.

 

 

 

Luiz Inácio Lula da Silva

Ålder: 72

Familj: Hans fru, Marisa, dog av en hjärnblödning förra året. Läkare på sjukhuset tog bilder av henne och skrev att de hoppades att hon inte skulle bättra sig. Han har fem söner.

Dom: Dömd till tolv år och en månads fängelse för passiv korruption och penningtvätt.

Överklagan: Lula kommer att överklaga hovrättens dom i Högsta domstol, men under tiden överklagan pågår kan polisen gripa och sätta honom i fängelse. Så väntas ske under fredagen. Det gör att han med största sannolikhet inte kan ställa upp i höstens val, trots att han leder opinionsundersökningarna med 36 procent.

 

 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.