Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/luxemburg-kan-bli-forsta-eu-landet-att-fullt-ut-legalisera-cannabis/

Världen

Luxemburg kan bli första EU-landet att fullt ut legalisera cannabis

Luxemburg kan bli första EU-landet att fullt ut legalisera cannabis. Foto: Robyn Beck/AFP

Som första landet i EU vill Luxemburg ta över odling, försäljning och konsumtion av cannabis i statlig regi. Landets hälsominister Etienne Schneider uppmanar dessutom andra EU-länder att gå i deras fotspår. 

– Den drogpolicy som vi haft de senaste 50 åren fungerar inte, säger han till tidningen Politico.

Utredningarna börjar redan i höst och ambitionen är att legalisera drogen inom två år. Som första land i EU vill Luxemburg legalisera cannabis fullt ut. Syftet är att skapa en tryggare marknad för användare. 

– Att förbjuda allt har bara gjort det ännu mer intressant för unga, säger Etienne Schneider som menar att ungdomar får tag på cannabis på den svarta marknaden där de kommer i kontakt med droghandlare som har tillgång till fler potentiellt farliga droger.

Skulle förslaget gå igenom, skulle regeringen kontrollera hela cannabismarknaden, från att utfärda licenser för produktion till legalisering av konsumtion. Hemodling är tänkt att förbjudas och sannolikt kommer en åldersbegränsning för köp att införas. Schneider föreställer sig också ett förbud för icke-medborgare för att undvika drogturism. 

Systemet påminner mycket om det som Uruguay, världens första land att legalisera cannabis, använder sig av. Utöver Uruguay har även Kanada och elva amerikanska stater legaliserat drogen. 

Stödet för propositionen är starkt i landets regering. De tre partierna som bildar den regerande koalitionen i Luxemburg har alla ställt sig positiva till förslaget. 

I intervjun med Politico uppmuntrat Etienne Schneider dessutom andra EU-länder att gå i deras fotspår. 

– Jag hoppas att vi alla kan ha en mer öppensinnad attityd mot droger, säger han och syftar till övriga EU-medlemsländer.

Malte Goetz, en advokat som specialiserat sig på den medicinska cannabismarknaden i Tyskland, menar att Luxemburg skulle kunna bidra till en dominoeffekt.

– Om ett av EU:s medlemsländer legaliserar cannabis, kan det sociala trycket bli så högt att det snart kommer att diskuteras på allvar i de övriga länderna, säger han till tidningen.

Cannabis i medicinskt syfte är redan tillåtet i Luxemburg sedan förra året, men med legaliseringen kommer drogen också bli tillåten att säljas i nöjessyfte.