Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 23:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lyckad-rymduppskjutning-till-iss-efter-olycka/

Världen

Lyckad rymduppskjutning till ISS efter olycka

Foto: Nasa via AP

En kapsel av typen Dragon med 2,5 ton material till Internationella rymdstationen (ISS) har nått omloppsbana, meddelar USA:s rymdstyrelse Nasa. Den lyckade uppskjutningen är en lättnad för rymdsamfundet, sedan ett exemplar av den Dragon-variant som ska vara bemannad totalförstörts under ett test häromveckan.

Rätta artikel

Kapseln sköts upp från Florida tidigt på lördagen amerikansk tid, och ska nå ISS under måndagen.

Nasa och Spacex, företaget som har kontrakt på trafiken, har dragit slutsatsen att godsversionen och den bemannade typen av Dragon-kapsel är tillräckligt olika för att de obemannade uppskjutningarna ska kunna fortsätta trots olyckan den 20 april.

Kenny Todd, en av Nasas chefer med ansvar för ISS, säger att de tillsammans med Spacex jämfört de båda kapslarna.

– I slutändan såg vi ingen förändring i den totala mätbara risken, säger han om helgens uppskjutning.

För farkosten som ska rymma astronauter, den så kallade Crew Dragon, kvarstår dock frågetecken. Det exemplar man hade tänkt använda för vidare tester, och kanske till och med en bemannad uppskjutning i sommar, förstördes när kapselns styrraketer skulle provas i april. 

I en suddig video som rapporteras ha läckts av en anställd i rymdprogrammet, och som sprids på Youtube , syns att kapseln utan förvarning sprängs i småbitar.

– Nej, åh nej! hörs de närvarande utropa i videon.

Hans Koenigsmann, ansvarig chef på Spacex, sade vid en pressträff i veckan att problemet uppenbarligen har med de extra kraftfulla styrraketer som kallas Super Dracos att göra.

– Just när vi skulle avfyra Super Dracos inträffade en avvikelse, och fordonet förstördes, säger Koenigsmann enligt Spacenews.com.

Men han vill tills vidare inte ”bekräfta någon orsak”, utan hänvisar till att en haveriutredning ska kunna vara klar snart. Kanske till och med så snart att en bemannad uppskjutning kan bli av som planerat senare i år. Spacex har tidigare sagt, till mångas skepsis, att man hoppas kunna skjuta i väg astronauter någon gång under andra halvåret.

– Jag vill inte helt utesluta det nuvarande schemat, säger Koenigsmann.