Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Lyfte inte ett finger på 14 år

Han lyfte inte ett finger på fjorton år. En 65-årig tysk kommunanställd erkänner att han bara gick till jobbet och satt av sin dag medan lönen trillade in. Några arbetsuppgifter utförde han aldrig.

Det är lokaltidningen Westfalen-Post som skriver om historien som upprört många i Tyskland. Den 65-årige mannen som var anställd på byggavdelningen inom den kommunala förvaltningen i Menden öster om Essen avslöjade hur lite han gjort i ett avskedsmejl till 500 anställda:

”Sedan 1998 har jag varit här, men ändå inte. Så jag går väl förberedd mot min pension. Adieu”, skrev han.

Totalt har mannen kunna hämta ut 6,5 miljoner i lön under sina improduktiva år.

Orsaken till att mannen kunnat sitta av åren utan att göra den minsta nytta förklarar han med att hans arbetsuppgifter tagits ifrån honom och lagts ut på andra samtidigt som andra avdelningar utfört annat som han själv skulle ha gjort.

Och ingen har brytt sig om att kontrollera vad han egentligen gjorde.

Avskedsmejlet spreds vidare och hamnade till slut hos lokaltidningen.

Den 65-årige mannen hade jobbat på det kommunala företaget sedan 1974. Hans oväntade avslöjande har till och med fått borgmästaren Volker Fliege att reagera. I ett mejl skriver Fliege att 65-åringen ”saknar all anständighet”.

Mannens stol kommer inte att återbesättas och han kommer heller inte att straffas för det han gjort. Eller snarare, inte gjort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.