Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/m-forslag-till-ny-migrationspolitik-inget-eu-land-ska-tvingas-ta-emot-asylsokande/

Världen

M-förslag till ny migrationspolitik - inget EU-land ska tvingas ta emot asylsökande

Bild 1 av 3 Tomas Tobé och Ulf Kristersson i EU-parlamentarikerns kontorsrum i Bryssel.
Foto: Pia Gripenberg
Bild 2 av 3 Tomas Tobé och Ulf Kristersson i EU-parlamentarikerns kontorsrum i Bryssel.
Foto: Pia Gripenberg
Bild 3 av 3 Tomas Tobé och Ulf Kristersson i EU-parlamentarikerns kontorsrum i Bryssel.
Foto: Pia Gripenberg

BRYSSEL. Snart lägger EU-kommissionen fram sitt förslag till ny asyl- och migrationspolitik. Svenska moderaterna föregriper detta med en egen plan. M vill inte att ett medlemsland ska tvingas ta emot asylsökande. 

EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) och partiledaren Ulf Kristersson försöker få med sig sina partikamrater i europeiska EPP-gruppen (där även KD ingår) i ett förslag till ny asyl- och migrationspolitik inom EU.

De båda vill, precis som EU-kommissionär Ylva Johansson sagt flera gånger, låsa upp knutarna som finns mellan medlemsstaterna. 

– Medlemsstaterna måste i ökad utsträckning känna att de kan påverka volymen. Hamnar vi i ett läge där Bryssel bestämmer hur många varje land ska ta emot, då vinner inte politiken gehör, säger Tomas Tobé.

Tomas Tobé och Ulf Kristersson i EU-parlamentarikerns kontorsrum i Bryssel.
Tomas Tobé och Ulf Kristersson i EU-parlamentarikerns kontorsrum i Bryssel. Foto: Pia Gripenberg

Det betyder att M-duon inte vill att medlemsstaterna ska tvingas ta emot asylsökande, vilket är den linje svenska regeringen driver.

Enskilda medlemsstater som inte vill ta emot asylsökande ska i stället tvingas bidra på annat sätt, till exempel ekonomiskt.

Danska regeringen driver frågan att alla som söker asyl ska göra det utanför EU. Det är en tankegång som Tomas Tobé och Ulf Kristersson också har.

– Kan vi pröva asylskäl utanför Europa kan vi komma åt problemet med människosmuggling som vi har i dag, säger Tomas Tobé.

Han tror dock att fortfarande måste det finnas ett system där man prövar asylskälen vid EU:s yttre gräns. Då behövs mer stöd till länder som Grekland.

– EU:s asylbyrå behöver få ett starkare mandat. Det behövs även ökad harmonisering av hela regelverket för att det ska bli effektfullt, säger Tomas Tobé.

I dag kan medlemsstaterna be om hjälp från EU:s asylbyrå, till exempel med tekniskt och operativt stöd. Byrån kan inte tvinga på ett land någon hjälp.

– Harmoniserar vi reglerna blir det lättare för medlemsstaterna att överlåta asylhanteringen till byrån, säger Tobé.

Han understryker dock att vid krissituationer, liknande åren 2015-2016, måste byrån ha befogenheter att kunna ingripa.

Grekland har flera gånger efterlyst att asylsökande skickas vidare till andra medlemsstater där de får sina fall prövade. Detta för att avlasta överbefolkade läger på grekiska öarna. Tobé tror inte på den idén.

– Vi måste på plats snabbt avgöra asyl. Jag tror inte på att transportera människor till andra länder.

Flyktinglägret Moria på grekiska ön Lesbos.
Flyktinglägret Moria på grekiska ön Lesbos. Foto: Aggelos Barai/AP

Moderaterna vill även att EU-kommissionen årligen gör en utvärdering av varför människor söker sig till Europa. I samband med utvärderingarna ska kommissionen föreslå förändringar för att minska den ekonomiska migrationen.

– Vi skulle kunna öka pressen på ett antal afrikanska stater att ta sin del av ansvaret för migrationspolitiken. Många länder åtnjuter ett ganska stort stöd från EU, men vill inte ta ett ansvar för politiken, säger Tobé. 

Vad ska länderna göra?

– Till exempel acceptera mer samarbete där EU på plats kan avgöra asylskäl, så att ekonomiska migranter inte söker sig till Europa. Eller i de fall där det handlar om återvändare måste man vara mer beredd att ta emot medborgare.

Just nu diskuteras migrationspolitiken inom EPP-gruppen, där svenska M och KD ingår. Nästa vecka i Strasbourg ska gruppen hålla stormöte och Tobé hoppas man når en gemensam hållning.

– Kan vi sedan få de tre största partigrupperna att gå i den här riktningen tror jag vi kan få något gjort.

Varför väntar ni inte in kommissionens förslag nästa månad?

– Vi vill vara tydliga med moderaternas linje och vi vill påverka EPP. Det blir ju starkare om det även är EPP:s linje, säger Tomas Tobé.

Läs mer. Löfven: Antalet asylsökande ska bli rejält många färre 

Läs mer. EU:s revisorer: Flyktingmottagandet måste förbättras