Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/macron-backar-slopar-hojning-av-bensinskatt-nasta-ar/

Världen

Macron backar – slopar höjning av bensinskatt nästa år

00:47. Proteströrelsen "Gula västarnas" omfattande demonstrationer har fått den franska regeringen att backa. Landets premiärminister Édouard Philippe uppger att den planerade skattehöjningen på bränsle har strukits från lagförslaget om statsbudget för 2019.
Emmanuel Macron.
Bild 1 av 1 Emmanuel Macron. Foto: Ludovic Marin/AFP

PARIS. Den franska regeringen slopar nu helt nästa års planerade höjning av bensin- och dieselskatten. Beslutet är en eftergift till proteströrelsen Gula västarna, som bara retats upp av premiärminister Edouard Philippes tidigare bud om att skjuta upp höjningen sex månader.

Erik de la Reguera
Rätta artikel

Det var i en tv-sänd debatt med aktivister i rörelsen Gula västarna (gilets jaunes) som miljöministern François de Rugy gav beskedet att skattehöjningen för år 2019 – motsvarande 40-50 öre per liter – nu är helt struken ur regeringens budget. 

– Jag pratade med president Macron på telefon några minuter före sändning, och han sa till mig att det är viktigt att klargöra att vi inte försöker att gå runt saken, bara för att senare återkomma med detta, sa François de Rugy.

Kort därefter skickades ett pressmeddelande ut som klargjorde att president Emmanuel Macron och premiärminister Edouard Philippe tagit beslutet gemensamt, och att "de kommande veckorna och månaderna av medborgerlig och parlamentarisk debatt får avgöra hur den gröna omväxlingen ska kunna ske på ett sätt som också bevarar medborgarnas köpkraft".

Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: Ludovic Marin/AFP

Gula västarna har växt fram som en protest mot den stegvisa höjningen av bensin- och dieselskatten. Men de senaste två veckorna har den förvandlats till ett större, allmänt uppror mot det som rörelsen beskriver som ett orättvist skattesystem.

Förra året slopade den franska regeringen förmögenhetsskatten, som alla med kapitaltillgångar – kontanter, egendomar och värdepapper – till ett värde på minst 1,3 miljoner euro (cirka 13 miljoner kronor) fram tills dess varit tvungna att betala.

I stället infördes en fastighetsskatt med ungefär samma tröskelbelopp. Tanken var att göra skatten mer effektiv, och samtidigt stimulera investeringar.

Men i Gula västarna har många lyft fram detta som ett bevis för att Emmanuel Macron är ”de rikas president”, och att skattesystemet slår orättvist. Budskapet har bidragit till en växande vrede, inte minst på sociala medier.

På onsdagsmorgonen öppnade regeringens talesperson Benjamin Griveaux för att förmögenhetsskatten kan återinföras, om inte den nya fastighetsskatten genererar tillräckligt stora belopp. Även jämställdhetsminister Marlene Schiappa förklarade sig vara öppen för detta.

Några timmar senare citerade dock flera franska medier regeringskällor, som uppgav att Macron vid ett regeringssammanträde avfärdat alla tankar på att återinföra förmögenhetsskatten.

Det återstår att se hur Gula västarna ställer sig till det – och till onsdagskvällens besked om slopad skattehöjning för 2019. En ny stor protestdag väntas på lördag, enligt rörelsens många lokala Facebook-sidor.

Vart än Emmanuel Macron har visat sig de senaste dagarna har ilskna aktivister skrikit ” Avgå, Macron!” – och Gula västarna har fått stöd av lantbrukare som sluter upp med sina traktorer vid vägblockaderna, strejkande elever i omkring 200 gymnasieskolor, studenter vid flera universitet, och lastbilsförarna, som aviserat en rullande strejk med start i helgen.

En ny opinionsmätning visar att 72 procent av fransmännen antingen stöder eller känner sympati för proteströrelsen – en procentenhet mer än för en vecka sedan.