Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Macron brandtalar för ett stärkt EU-samarbete

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Other: LUDOVIC MARIN

Gemensamt försvar, klimatskatt och mer språkundervisning var några av förslagen när Frankrikes president Emmanuel Macron lade fram sin vision för ett framtida EU.

– Europa måste återvinna ambitionen, sade Macron.

En halvtimme försenad, framför en bild på en stor EU-flagga och inför studenter vid Parisuniversitet Sorbonne, lade Frankrikes president Emmanuel Macron fram sin version för Europa. I mörk kostym och slips spände hans nästan två timmar långa tal över säkerhet och försvar, via invandring och miljö, till innovationer, utbildning och politiska reformer.

Macron inledde med att hylla den europeiska idén, hur den värnat fred och frihet och fått länder som Spanien, Grekland, Portugal, Polen och Bulgarien att lämna förtrycket.

– Den europeiska idén är inte död, men vi har glömt att försvara den och vi har släppt in tvivlet, sade Macron och möttes av applåder.

Han förtydligade med att kritisera pratet om ”dem i Bryssel”, i stället är Bryssel ”vi”.

Idéerna var många och på ytan konkreta. Vad de innebär i praktiken är mer oklart.

Bland de uppseendeväckande förslagen finns att vid nästa val till Europaparlamentet ska hälften av alla parlamentariker väljas från en all-europeisk lista. På det finansiella området vill Emmanuel Macron att EU samordnar sina skatter i samband med nästa budget, 2020. De länder som dumpar skattenivån ska inte få ta del av EU:s strukturfonder, föreslår han.

Jag tror på en öppen värld, men accepterar inte att europeiska traditionella företag betalar skatter som internationella digitala aktörer drar sig undan.

Macron vill också tvinga de världsomspännande företagen i den digitala ekonomin att betala mer skatt i Europa.

– Jag tror på en öppen värld, men accepterar inte att europeiska traditionella företag betalar skatter som internationella digitala aktörer drar sig undan, sade Macron.

Han underströk även att han vill se fler europeiska aktörer på den digitala scenen och vill höja EU:s ambitioner inom innovationer och ny teknik som artificiell intelligens.

– Därför vill vi enligt amerikansk förebild skapa en europeisk myndighet för innovationer de kommande åren.

Emmanuel Macron inledde sitt tal med att ta upp försvar och säkerhet, i skuggan av terrordåd som drabbat Europa, organiserad brottslighet och ökad militär spänning.

– Europa behöver en gemensam försvarsdoktrin, en gemensam försvarsbudget och en gemensam interventionsstyrka, sade han.

I linje med det vill Macron ta emot soldater från övriga EU-länder i franska armén, skapa en gemensam civilförsvarsstyrka som bekämpar naturkatastrofer och utöka underrättelsesamarbetet mellan länderna.

Migration var ett annat stort tema i franska presidentens tal och han konstaterade att frågan måste lösas i samarbete med invandrarnas hemländer. Emmanuel Macron föreslås därför ökat stöd för ekonomisk utveckling på afrikanska kontinenten.

– Jag är redo att återlansera en skatt på finansiella transaktioner för att finansiera samarbeten med afrikanska länder.

Samtidigt vill han ha snabbare och fler gemensamma åtgärder i asylpolitiken.

– Så länge vi är oförmögna att samarbeta kommer vi att se att fler migranter kommer, utan rätt till asyl, sade Macron och vill ha en gemensam europeisk asylbyrå som registrerar migranter med biometrisk teknik.

Klimatfrågan kom också upp. På det området nämnde Emmanuel Macron en skatt på alla varor som importeras till EU utifrån deras koldioxidavtryck.

Fram till 2024 ska vi ha ambitionen att varje europé under 25 år tillbringar åtminstone sex månader utomlands, antingen som student eller lärling.

I universitetsbyggnaden Sorbonne fick förstås utbildning och lovorden av en gemensam europeisk kultur stort genomslag hos åhörarna. Emmanuel Macron vill ha ännu mer samarbeten mellan EU:s universitet och ökat ungdomsutbyte.

– Fram till 2024 ska vi ha ambitionen att varje europé under 25 år tillbringar åtminstone sex månader utomlands, antingen som student eller lärling.

Macron vill också att varje student då talar två europeiska språk.

När det gäller euron har Emmanuel Macron tidigare varit inne på att det behövs en gemensam finansminister i eurogruppen. Det upprepade han och anser att eurozonen behöver egen budget och finansminister. Han konstaterade även att euron är en del av EU:s hjärta, men tillade att EU med 28 länder är ett annat EU än när det bara var sex länder.

Mer överraskande var att han även tog upp jordbruket. På det området talade han om att skydda jordbrukare och konsumenter och om säkra livsmedel.

Mot slutet av talet kom presidenten in på effekterna av Brexit. En är att EU-ledamöter som representerar Storbritannien knappast kommer att väljas in i EU-parlamentet 2019.

– När britterna lämnar kan vi antingen dela upp deras platser i parlamentet eller vi kan ge ett svar på Brexit genom att göra dem landöverskridande. I framtiden bör hälften av alla ledamöter väljas på all-europeiska listor, sade Emmanuel Macron och vill se en variant av en sådan lista redan till EU-valet 2019.

Marcrons tal väckte blandade reaktioner

Talet i Paris applåderades omedelbart av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

”Ett väldigt europeiskt tal från min vän Emmanuel Macron. Europa har behov av mod”, skrev Juncker på Twitter.

Samtidigt återstår att se hur stort medhåll Macron får från övriga EU-ledare. Ett första test blir redan på torsdag då stats- och regeringscheferna sätter sig ned för en gemensam middag i Tallinn.

Långt ifrån alla lär vara förtjusta.

”Bara rökridåer och slagordspolitik för att maskera bristen på lösningar till EU:s utmaningar”, fnös Ryszard Legutko, EU-parlamentsledamot för Polens regeringsparti Lag och rättvisa, i ett uttalande.

”Det är ett Europa ägnat åt den inre marknaden där Frankrike får överge sin industri, sin skola och sin politiska självständighet”, skrev i sin tur den franske vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon på Twitter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.