Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/macron-hoppas-nationellt-radslag-ska-stoppa-valdsamheter/

Världen

Macron hoppas nationellt rådslag ska stoppa våldsamheter

Gula västarnas protester i Bordeaux i lördags. Satirbilden föreställer den franske presidenten som Pinocchio.
Bild 1 av 2 Gula västarnas protester i Bordeaux i lördags. Satirbilden föreställer den franske presidenten som Pinocchio.
Foto: Mehdi Fedouach/AFP
”Det finns organiserade element varav många tillhör extrema och odemokratiska krafter som försöker ta kontroll över rörelsen”, sa Frankrikes rikspolischef Eric Morvan på fredagen. Här jämte inrikesminister Christophe Castaner.
Bild 2 av 2 ”Det finns organiserade element varav många tillhör extrema och odemokratiska krafter som försöker ta kontroll över rörelsen”, sa Frankrikes rikspolischef Eric Morvan på fredagen. Här jämte inrikesminister Christophe Castaner.
Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN

PARIS. Frankrikes president Emmanuel Macron förbereder ett ”brev till fransmännen”, som i nästa vecka ska bli starten på ett landsomfattande rådslag med debatter. Tanken är att gå proteströrelsen Gula västarna till mötes och visa lyhördhet. 

Samtidigt befaras nya våldsamma protester äga rum på lördagen.

Erik de la Reguera
Rätta artikel

80.000 poliser har mobiliserats, varav 5.000 i Paris, inför ”Akt 9” som lördagens protest har döpts till. Polisen tror att den kan bli den största på nästan en månad och som så ofta när det gäller Gula västarna (Gilets jaunes) fruktar man våldsamheter.

– Det vi har noterat är att detta nu är allt mindre av en spontan protest, och att det finns organiserade element varav många tillhör extrema och odemokratiska krafter som försöker ta kontroll över rörelsen, sa Frankrikes rikspolischef Eric Morvan på fredagen.

Han ville inte gå in på vilka krafter det rör sig om, men sedan tidigare är det känt att såväl höger- som vänsterextrema grupper deltagit.

Regeringen har försökt bemöta protesterna med både morot och piska. Först backade man om den höjning av bensin- och dieselskatten som blev startskottet för upproret. Sedan tillkännagavs en höjning av minimilönen med 100 euro per månad (1.000 kronor), samtidigt som hårda tag utlovades mot våldsverkare.

På måndag väntas president Emmanuel Macron publicera ett ”brev till fransmännen”, som ska bli starten för ett nationellt rådslag, med lokala debatter och en webbportal där medborgarna ska få yttra sig om ämnen som ”ekologisk omvandling”, ”demokrati, medborgarskap och invandring”, ”skattetryck” och ”statens institutioner”.

Många gula västar kräver ett ökat inslag av direktdemokrati genom medborgarinitierade folkomröstningar, en skatteomläggning, stimulerad köpkraft och bättre kollektivtrafik på landsbygden. 

Men de åtgärder som regeringen hittills tillkännagett har pressat budgetutrymmet, och Macron vill inte backa från något som gjorts sedan han kom till makten. Det inkluderar den omstridda omvandlingen av förmögenhetsskatten till en ny fastighetsskatt. 

De ministrar som kommer från den traditionella högern är skeptiska till hela idén om rådslaget, medan de som har sin bakgrund i Macrons rörelse En Marche tolkar detta som en naturlig del i presidentens politik.

Rådslaget fick dock en dålig start när Chantal Jouanno, som lett förberedelserna, nyligen tvingades lämna sitt uppdrag. Anledningen: Jouannos lön är 146.000 kronor i månaden, nästan tio gånger mer än den minimilön som många gula västar har.

Idén om medborgarinitierade folkomröstningar är regeringen skeptisk till, då man misstänker att det kan öppna för försök att exempelvis skrota lagen om rätten till samkönade äktenskap.