Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 06:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/macron-notre-dame-ska-ateruppbyggas-inom-fem-ar/

Världen

”Notre-Dame var 15–30 minuter från att brinna ned helt”

00:57. Notre-Dame-katedralen i Paris grundades år 1163 och invigdes slutligen år 1345. Byggnaden tog alltså nästan 200 år att färdigställa.

Vid ett tal till nationen på tisdagskvällen lovade Frankrikes president Emmanuel Macron att Notre-Dame ska återuppbyggas inom fem år.

Samtidigt kommer uppgifter om att katedralen bara var minuter från att brinna ned helt.

Rätta artikel

– Vi vet sedan i morse att det handlade om 15 minuter eller en halvtimme, sade biträdande inrikesminister Laurent Nuñez vid en pressträff utanför Notre-Dame under tisdagen.

Byggnaden räddades enligt Nuñez av de runt 20 brandmän som ”med risk för sina egna liv” tog sig in i katedralens klocktorn för att förhindra spridningen.

Även president Emmanuel Macron hyllade räddningstjänsten i ett tv-sänt tal klockan 20 på tisdagskvällen. Han inledde med att tacka alla som arbetade under insatsen, och sa att branden påminner Paris om att historien ständigt skrivs och aldrig upphör.

– Det är upp till oss att se till att den här starka nationen fortsätter, säger Emmanuel Macron.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1118212589400526849

Presidenten sa att Notre-Dame ska renoveras och stå färdig på nytt inom fem år.

– Vi kommer att återuppbygga Notre-Dame ännu vackrare och jag vill att det ska vara färdigt inom fem år, vi kan göra det, säger Macron i talet.

Han sa också att det finns flera exempel på byggnader och monument som förstörts i olika katastrofer och som sedan återuppbyggts. Enligt presidenten kan branden nu vändas till en möjlighet för människor att enas i ett ”nationellt”, ”passionerat franskt” projekt.

– Att bli bättre än vi redan är, säger Macron.

Presidenten utlovade fler tal under de kommande dagarna.

Bild 1 av 3
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 3
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 3
Foto: Anders Hansson

Vid 22-tiden på tisdagen samlades tusentals personer vid Place Saint-Michel som ligger några hundra meter från Notre-Dame. En orkester spelade och folkmassan sjöng katolska sånger.

– Det här är den första större sammankomsten i staden sedan storbranden, rapporterar DN:s Anders Hansson fotograf på plats. 

Under onsdagen kan det bli fler ceremonier. Bland annat väntas klockorna ringa i samtliga katedraler i Frankrike klockan 18.50, exakt två dagar efter att branden bröt ut.