Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 08:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/macron-och-le-pen-vidare-till-andra-omgangen/

Världen

Macron och Le Pen vidare till andra omgången

00:44.

Det blir Emmanuel Macron och Marine Le Pen som ställs mot varandra i den avgörande omgången av det franska presidentvalet. De andra kandidaterna ligger långt efter enligt vallokalundersökningarna.

Bild 1 av 1 Emmanuel Macron och Marine Le Pen.

Vänsterliberale Emmanuel Macron mot högerextrema Marine Le Pen. Det blir kombattanterna i det franska presidentvalets andra omgång, när 97 procent av rösterna är räknade. 

I ett knivskarpt läge har Emmanuel Macron fått flest röster i söndagens franska presidentval.

Enligt franska vallokalsundersökningar stödde 23,86 procent Macron när 97 procent av rösterna var räknade på måndagsmorgonen. Näst flest röster fick Nationella frontens kandidat, Marine Le Pen, 21,43 procent enligt de preliminära siffrorna. Inte långt därefter hamnade den traditionella högerns kandidat, François Fillon, med 19,94 procent. Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon fick snäppet mindre, 19,62 procent. För Socialistpartiet var valet en stor besvikelse. Deras kandidat Benoît Hamon fick endast stöd av 6,35 procent av väljarna.

Läs mer: Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon gjorde ett katastrofval

Jublet steg snabbt inne på Macrons valvaka när den första undersökningen kom.

– Vi vänder tydligt i dag ett nytt blad i franskt politiskt liv, sade Macron, som står bakom det nybildade ”En Marche”.

Läs mer: Macron: Jag ska bli en president som förändrar

Flera etablerade politiker var snabbt ute och manade väljarna att stödja Macron i nästa valomgång 7 maj, i fruktan för att främlingsfientliga krafter ska ta över.

– Nu måste vi slåss tillsammans mot högerextremisterna. Jag uppmanar alla att rösta på Emmanuel Macron i presidentvalet den 7 maj, sade Benoît Hamon.

Premiärminister Bernard Cazeneuve kallade Marine Le Pen en farlig kandidat. Hon är farlig för Frankrike och för Europa, enligt Cazeneuve som också uppmanade väljarna att rösta på Macron i den andra valomgången.

Det är första gången i historien som ingen av kandidaterna för Frankrikes två traditionella partier, Republikanerna och Socialistpartiet, går vidare till andra omgången i presidentvalet. Minerna var dystra vid valvakan för traditionella högerns kandidat, François Fillon. Fillons valkampanj har kantats av korruptionsskandaler, men hans stöd tog sig på slutet. Nu ställer sig även Fillon på Macrons sida i den andra valomgången.

– Att avstå från att rösta finns inte i mitt dna, extremism knackar på porten till makten. Jag tänker därför rösta för Emmanuel Macron, sade Fillon i sitt förlusttal.

– Min dröm är att våra barn kan fortsätta leva i ett fritt land, fortsatte Fillon.

Resultatet innebär att fransmännen har att välja på två kandidater med diametralt olika uppfattning om både EU och ekonomin. Macron har utmålat sig som vänligt inställd till det europeiska samarbetet och lanserar en politik som ska minska underskotten i de franska finanserna. Le Pen å andra sidan är en uttalad EU-skeptiker som vill att Frankrike överger euron och återgår till den franska francen. Hon har också förespråkat att Frankrike håller en folkomröstning om sitt framtida EU-medlemskap.

Främlingsfientliga Nationella fronten tänker nu rikta sina krafter mot att erövra vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchons väljare. Steve Briois, borgmästare i Henin-Beumont där Nationella fronten har sitt högkvarter, sade att partiet ska prata med arbetare.

– Mot Emmanuel Macron blir det en röst mellan klasser, på ena sidan de ultra-liberala, på den andra det Frankrike som lider, sade Briois.

Marine Le Pen togs jublande emot när hon höll sitt tal i Hénin-Beumont. Le Pen utmålade sig som folkets kandidat.

– Det är dags att ge det franska folket tillbaka sin frihet från de arroganta eliterna, sade hon inför entusiastiska anhängare.

Läs mer: Le Pen: Det är dags att befria folket!

Valet omgärdades av en rigid säkerhetsapparat med 50.000 poliser och 7.000 soldater på plats vid vallokalerna. Direkt efter att de första resultaten trillat in utbröt viss oro i Paris. Place de la Bastille intogs av antifascister som kallat till ”nuit des barricades”, en natt på barrikaderna. Området spärrades av och polisen var beredd på ytterligare våldsamheter.