Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Macron till Mali för att förstärka Frankrikes insats

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Medan företrädaren François Hollande inledde sitt presidentskap med att dra tillbaka franska soldater från Afghanistan åker Emmanuel Macron i dag till Mali, rapporterar Reuters. Frankrike har cirka 4.000 soldater i det västafrikanska landet, där inbördeskrig har pågått sedan 2012.

Motsättningar mellan tuaregfolk från de norra delarna av Mali och regeringen i söder har funnits länge, men utvecklades till ett inbördeskrig 2012. Sedan dess har både islamistiska grupper och den tuaregiska, separatistiska gruppen ”Nationella rörelsen för Azawads befrielse” utkämpad ett gerillakrig mot regeringstrupper. Mali får militär hjälp av bland andra många afrikanska länder, sin forna kolonialmakt Frankrike och FN. Svenska trupper finns i Mali som en del av FN:s insats.

Mali är numera i praktiken delat i två delar, en nordlig och en sydlig. Tuareggerillan har utropat den norra delen till en egen stat, Azawad. Händelseutvecklingen går att jämföra med vad som hände i Sudan, där Sydsudan 2011 erkändes som en självständig stat.

Att stödja sina allierade i västafrika var en av Macrons viktigaste utrikespolitiska frågor under sin valkampanj.

– Emmanuel Macron lovade redan under kampanjen att så fort som möjligt åka och träffa trupperna som kämpar mot terrorism, säger en fransk diplomat till Reuters.

Macron reser till staden Gao, där han både ska träffa cirka 1.600 franska soldater och Malis president Ibrahim Boubacar Keita. Han väntas på nytt bekräfta Frankrikes engagemang i den väpnade konflikten, skriver Reuters.

Franska trupper har mandat att stanna i landet på obestämd tid.

– Vårt kortsiktiga mål är att hjälpa regeringstrupperna att kontrollera sitt territorie, speciellt de sårbara gränsområdena. Fredsprocessen går inte tillräckligt snabbt, säger en fransk diplomat till Reuters.

Frankrike, som har många före detta kolonier och utomeuropeiska territorier, har länge drivit på för en aktiv utrikespolitik från EU.

Läs merTuaregrebellerna härjar i norra Mali

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.