Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Macron: Trump kan ändra sig om Parisavtalet

Frankrikes president Emmanuel Macron i samtal med USA:s president Donald Trump under Trumps besök i Frankrike i veckan.
Frankrikes president Emmanuel Macron i samtal med USA:s president Donald Trump under Trumps besök i Frankrike i veckan. Other: Michel Euler/AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att han är hoppfull om att den amerikanska presidenten Donald Trump ska ändra sitt beslut om att USA ska dra sig ur Parisavtalet. Enligt Macron ska Trump försöka hitta en lösning de närmaste månaderna.  

Redan vid den första presskonferensen under statsbesöket i Frankrike antydde USA:s president Donald Trump att beslutet att lämna Parisavtalet kanske inte är skrivet i sten.

– Något kan hända med Parisavtalet, men vi ska prata om det. Om något händer, kan det bli underbart, men om ingenting händer, är det okej också. Vi får se vad som händer, svarade Donald Trump efter att Macron fått frågor om ifall han lyckats påverka den amerikanske presidenten i frågan. 

Nu avslöjar Macron i den franska tidningen Le Journal du Dimanche mer om samtalen han haft med Trump om klimatet.

– Trump lyssnade på mig. Han förstod min inställning, särskilt när det gäller länken som finns mellan uppvärmning och terrorism. Han sade till mig att han skulle försöka hitta en lösning under de kommande månaderna, säger Emmanuel Macron.

Enligt Macron diskuterade man de detaljer som skulle kunna få USA att återvända till avtalet.

– Jag tror också att Trump tagit intryck av opinionen, i (hans egna) städer, stater, affärsvärlden och personer i hans egen omgivning, som är för att USA ska fortsätta att vara engagerat i kampen mot uppvärmningen. 

Trump har sagt att Parisavtalet är för snällt mot de länder som förorenar mest, så som Kina och Indien, vilket han anser är är en risk för amerikansk industri.

Det var den första juni som Trump meddelade att USA skulle dra sig ur Parisavtalet. Samtidigt öppnade han för att USA kunde ansluta sig igen, efter att villkoren omförhandlats.

Fakta:Parisavtalet

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för det återkommande globala klimattoppmötet. Avtalet slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras vart femte år med start 2018.

Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.

Sedan tillräckligt många länder ratificerat avtalet, däribland USA, trädde det i kraft den 4 november 2016.

Den 1 juni meddelade president Donald Trump att USA drar sig ur avtalet.

Källa: FN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.