Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Macron vill ha baguetten på Unescos lista

Other: Beatrice Lundborg

Sätt upp den franska baugetten på Unescos kulturarvslista. Uppmaningen kommer från Frankrikes president Emmanuel Macron. ”Baguetten är avundad i hela världen”, säger han till BBC, och får stöd från de franska bagarna.

För att hamna på Unescos internationella kulturarvslista ska det handla om något verkligt speciellt för en ort, ett land eller grupp. Till skillnad från världsarvslistan, som listar unika kultur- och naturmiljöer, till exempel Egyptens pyramider, handlar kulturarvslistan om det levande kulturarvet som sedvänjor, hantverk, muntlig tradition - eller maträtter. 

Förra året fick Italien in den napolitanska pizzan på Unescolistan vilket har inspirerat fransmännen att lämna in en ansökan om att få samma skyddsstatus för deras världsberömda bröd, skriver BBC.

Den traditionella baguetten är redan skyddad i Frankrike enligt 1993 års lag. Men de franska bagarna vill gå ett steg till och anser att det krävs ett globalt skydd, inte bara för att skydda namnet utan även receptet. De är oroade över alla massproducerade imitationer av det avlånga brödet som florerar i butikerna. 

För att uppfylla kriterierna får en baguette endast tillverkas av fyra ingredienser: vetemjöl, vatten, jäst och salt. Det får inte frysas eller innehålla tillsatta konserveringsmedel.

– När jag ser brödkvaliteten på stormarknadernas baguetter är det omöjligt att inte bli arg. Brödet är fruset, en del kommer från Rumänien eller vem vet var, och inget utförs enligt gällande regler, säger Dominique Anract, ordförande för National Confederation of French Patisseries and Bakeries (CNPBF), enligt BBC. 

Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: Camilla Morandi/REX/Shutterstock

I fredags besökte bagarna president Macron i Elyséepalatset för att diskutera frågan om att få med landets klassiska matbröd på Unescolistan. Presidenten gav dem sitt fulla stöd.

– Spetskompetens och hantverksskicklighet måste bevaras, och därför borde brödet vara kulturarvslistat, sade president Macron i fransk radio efter besöket. 

Det kan dock dröja innan det blir verklighet. Först efter att en ansökan har godkänts och behandlats i ett råd bestående av representanter från 200 länder kan ett kulturarv föras upp på Unescos listor över immateriella kulturarv. 

Listan kom till 2003 för att uppmärksamma levande kulturarv och innehåller nära 500 företeelser från 117 länder. Sedan tidigare finns där bland annat yoga, spansk flamenco och tibetansk opera liksom belgisk ölkultur, turkisk kaffekultur, hantverket bakom nederländska väderkvarnar och kroatisk framställning och dekoration av peppar­kakor.

Receptet på en äkta napolitansk pizza är: Pizzans botten får vara högst tre millimeter tjock och toppas med tomatsås, oregano, vitlök, basilika och mozzarella. Den gräddas i 60–90 sekunder i en stenugn som eldas med ved av ek.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.