Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/macron-vill-sanka-skatter-och-oppnar-for-fler-folkomrostningar/

Världen

Macron vill sänka skatter och öppnar för fler folkomröstningar

Foto: LUDOVIC MARIN

Frankrikes hårt pressade president Emmanuel Macron öppnar för fler folkomröstningar, vill sänka skatterna för den arbetande medelklassen, satsa mer på skolan och trycka ut mer av demokratisk makt och ansvar till regionerna.

– Jag har lyssnat och förstått er ilska och oro, sa han när han på torsdagen talade till det franska folket.

Ulrika By
Rätta artikel

I kväll kom de – några av Emmanuel Macrons svar på de brännande frågor som väckts sedan de så kallade gula västarna inledde sina delvis våldsamma protester för fem månader sedan.

Talet han höll var också hans respons på de synpunkter som tiotusentals fransmän framfört under det nationella rådslag – Le Grand Débat National – som hållits runt om i Frankrike sedan i mitten av januari. 

Läs mer: Impopulär Macron laddar om för ”akt två”

– Jag har lärt mig oerhört mycket om de livsvillkor som många av er lever under, jag vet att vår demokrati står på spel, den är inte tillräckligt effektiv. Jag vet också att när man accepterar att ta makten, måste man också ta den ilska och frustration som kommer med den, sa han efter att ha presenterat en rad, flera av dem redan kända förslag på åtgärder:

Fransmännen måste arbeta flera timmar, den arbetande medelklassen ska få märkbara skattesänkningar om minst fem miljarder euro, de lägsta pensionerna ska följa konsumentprisindex och den franska statsapparaten måste effektiviseras och decentraliseras – både för att den demokratiska makten och ansvaret ska komma närmare medborgarna, men också för att det ska bli enklare att ta del av den samhällsservice man har rätt till.

– Vi är redan på rätt väg. De ekonomiska reformer vi redan genomfört har börja ge resultat, hävdade Emmanuel Macron och underströk att ordning och reda måste gälla och att han inte har för avsikt att återinföra förmögenhetsskatten, ett krav som har skallat, framför allt från de gula västarna.

Macron vidgick att den politik som förts i vissa delar varit allt för teknokratisk och utan hjärta – något han har för avsikt att ändra på genom att göra medborgarna mer delaktiga. Han lovade bland annat att förenkla för så väl nationella som lokala folkomröstningar på medborgarnas initiativ – vilket inte är i närheten av de krav på mer direktdemokrati som de gula västarna framfört.

Han garanterade också att inga skolor eller sjukhus ska stängas under de två år som återstår av hans mandatperiod.

För att verkligen komma till rätta med det som uppfattas som sociala klyftor är Macrons svar att satsa mycket mer på tidiga insatser för barn som föds under mindre gynnsamma förhållande och att satsa på skolan. Max 24 elever i varje klass var ett löfte och han vill också lyfta lärarnas status.

När det kom till klimatfrågan avhandlades den summariskt. Ett nationellt råd bestående av 150 medborgare som ska väljas ut slumpmässigt tillsättas och en koldioxidskatt ska införas – allt för att fortsätta omvandlingen till ett hållbart samhälle.

Frågan är dock om det tal, som Macron höll utan manus, kommer att blidka den folkliga vrede som manifesterats under det senaste halvåret. Stödet för honom har nått nya bottennivåer, men samtidigt har även stödet för de gula västarnas ofta ursinniga protester minskat. Enligt en opinionsundersökning som nyligen genomförts av Franceinfo och Le Figaro anser 55 procent av fransmännen att det måste bli ett stopp.

Kritiken mot Macron lät föga förvånande inte vänta på sig.

Jean-Luc Mélanchon, La France insoumise, menade till exempel att talet snarare var ett sätt att ytterligare underblåsa den politiska krisen. Maxime Nicolle, en av gula västarnas talespersoner, ansåg at han ”inte på något sätt lyssnat på folket”. Även Philippe Martinez, den fackliga koalitionen CGT:s ledare, ansåg att även om Macron lyssnat, så har han inte hört vad som sagts. 

En av de 300 journalister som bevakade det livesända talet undrade avslutningsvis om Emmanuel Macron har för avsikt att ställa upp i presidentvalet 2022?

– I dagsläget struntar jag fullkomligt i nästa val. Mitt mål är att verkligen lyckas under den mandatperiod som pågår. För att lyckas är jag beredd att ta de risker som krävs, svarade Emmanuel Macron.